Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Μέρα Γλωσσών

0
1353
neapaseges

Για την φετινή Ευρωπαική Ημέρα Γλωσσών, που εορτάζεται σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, το σύνθημα είναι «Πολλές γλώσσες- Μια γιορτή». Πλέον αποτελεί κοινή πεποίθηση για όλους τους εμπλεκόμενους με την γλώσσα πως αστεία πειράματα τύπου «Εσπεράντο» αποτελούν μια ευχάριστη ανάμνηση. Αντίθετα, η πολυγλωσσία αποτελεί το όπλο γνώσης του μέλλοντος.

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, και να μην φανεί πως πετάμε στα σύννεφα, και πως λέμε πράγματα ουτοπικά ή έωλα, η Ε.Ε., είτε την πεις Ενωμένη Ευρώπη, είτε Ευρωπαική Ένωση, πλέον αρχίζει και βγάζει ραφές και ξέφτια, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση. Άλλωστε και επί Ε.Ο.Κ. οι γλώσσες ήταν πάντα σε πρώτο πλάνο, ανεξαρτήτως πολιτικών γεγονότων.

Διαφήμιση

Όταν από τις 189 γλώσσες του κόσμου, περίπου το 25 τοις εκατό δηλώνουν δύο ή περισσότερες επίσημες γλώσσες, το πράγμα φωνάζει από μόνο του: Το να μείνουμε προσκολλημένοι σε μία γλώσσα ίσως να μην αποτελεί την καλύτερη συνετή επιλογή. Το πρόβλημα κατά την γνω΄μη μου, δεν είναι μόνο ελληνικό: Αντίθετα, ίσως και λόγω της έντονης ξενομανίας και ξενολαγνείας που μας διακρίνει ανέκαθεν, εμείς είμαστε περισσότερο ανεκτοί και ανοιχτοί στις γλώσσες, απ’ ότι οι άλλοι Ευρωπαικοί Λαοί.

Τα κουσούρια μας στην εκμάθηση των γλωσσών είναι δεδομένα, όπως και τα ακραία παραδείγματα που βλέπουμε καθημερινά. Από την μία έχουμε πρώην πρωθυπουργούς να μιλάνε καλύτερα μια ξένη γλώσσα από την μητρική τους. Επίτηδες χρησιμοποιείται ο πληθυντικός, μην πάει μόνο το μυαλό σας σε αυτόν που έλεγε πως λεφτά υπάρχουν. Ήταν και άλλος…  Από την άλλη μεριά, βλέπουμε και τωρινούς πρωθυπουργούς που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια είναι η αλήθεια, να επικοινωνήσουν σε μια ξένη γλώσσα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά, και κρίνονται από όλους.

Το να πει κανείς πως οι γλώσσες βρίσκονται σε κρίση, εξαρτάται από το πως βλέπει την γενικότερη κατάσταση. Δεν είναι δυνατον οι κοινωνίες να βρίσκονται σε κρίση, και οι γλώσσες να ευημερούν. Είναι αλληλένδετα τα δύο. Αυτό που θα πρέπει να γίνει όμως κατανοητό και αποδεκτό, είναι πως οι γλώσσες υπάρχουν για να φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Όσο εύκολα μπαίνουν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κοινωνιών, η εκμάθηση μιας γλώσσας είναι το μόνο όπλο για να ξεκλειδώσει τις κοινωνίες και να τις φέρει πιο κοντά. Ανεξαρτήτως ευρωπαικής ημέρας γλωσσών, ανεξαρτήτως εορτών και άλλων εκδηλώσεων.

 
Δ.Παπαδόπουλος

Διαφήμιση
Previous articleΠρώτη …μέρα στο σχολείο
Next articleΑναρωτιέστε πως η τεχνολογία αλλάζει το ποδόσφαιρο?
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here