Η Εγγύτητα ως βάση του Attachment Parenting

0
1435

Υπάρχει ημιμάθεια γύρω από το attachment parenting, με λάθος συμπεράσματα που χαρακτηρίζουν το attachment parenting ως παιδοκεντρική προσέγγιση .
Καταρχάς η βάση του attachment parenting είναι η αποδοχή ότι τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής του ανθρώπου είναι τα πιο βασικά για την συναισθηματική καταγραφή που δημιουργούν, δεύτερον ότι η σχέση ανάμεσα στο νεογέννητο άνθρωπο και τον βασικό φροντιστή του είναι η αρχή που δημιουργεί την εσωτερική του εικόνα και τρίτον ότι κάθε άνθρωπος από την αρχή της ζωής του ορίζεται από ανάγκες που χρειάζεται να εκπληρωθούν.


H συγκεκριμένη μορφή parenting που εστιάζεται σε ότι πιο σημαντικό έχουμε : την δημιουργία της πιο βασικής μας σχέσης με τον πρώτο άνθρωπο που μας καλώς ορίζει στην μετάβαση μας από την ενδομήτρια ζωή στην εξωμήτρια.
Από συναισθηματική σχέση δημιουργούμαστε, μέσα από άνθρωπο γεννιόμαστε και μαζί με ανθρώπους μεγαλώνουμε. Πρώτα νιώθουμε και μετά σκεφτόμαστε.
Από την αρχή της ζωής μας συνυπάρχουμε, συσχετιζόμαστε και δημιουργούμε τον εσωτερικό μας κόσμο μέσα από σχέση.
Θηλασμός, συν κοίμηση και άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες ενός ανθρώπου στα πρώτα και βασικά χρόνια της ζωής του βάζουν την βάση για Εμπιστοσύνη στον βασικό φροντιστή, για τα μάτια του νεογέννητου ο βασικός φροντιστής είναι όλος ο Κόσμος και μέσα από όλο του τον Κόσμο δημιουργεί τον δικό του.
Η βάση του attachment parenting είναι η Εγγύτητα. Η εγγύτητα είναι μια ψυχική και συναισθηματική ανάγκη που εκπληρώνει την ανάγκη Σύνδεσης του μικρού ανθρώπου με τον βασικό φροντιστή του.
Μέσα από την εγγύτητα και την συναισθηματική επαφή που δημιουργεί το νεογέννητο και βρέφος βιώνει μια υπέροχη συναισθηματική καταγραφή Ασφάλειας και Προστασίας.
Η συναισθηματική καταγραφή γίνεται η βάση της ψυχοσύνθεσης τους και δίνει την σκυτάλη για να ανθίσει η νηπιακή ηλικία και με τη σειρά της η παιδική.και
Αμυντικοί μηχανισμοί προστασίας δεν υπάρχουν στην αρχή της ζωής μας, υπάρχει μόνο η αίσθηση ανάγκης της προσκόλλησης μας με τον βασικό φροντιστή που με την σειρά της όταν εκπληρωθεί, δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας, εμπιστοσύνης και προστασίας.
Η αίσθηση μεταμορφώνεται σε συναίσθημα και με τη σειρά της δημιουργείται η σχέση αυτη.
Είναι πια καιρός να σταματήσουμε να βλέπουμε τα νεογέννητα και βρέφη ως πλάσματα που δεν έχουν ανάγκες. Είναι το αντίθετο, είναι πλημμυρισμένα από ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες και επειδή η δημιουργία τους είναι από άνθρωπο χρειάζεται να καταλάβουμε ότι κάθε συναισθηματική αρχή χρειάζεται να εξελίσσεται μέσα από την ανθρώπινη σχέση.
Αντιγόνη Συμεωνίδου
Ψυχολόγος-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγή:
Η Εγγύτητα ως βάση του Attachment Parenting, Αντιγόνη Συμεωνίδου

Διαφήμιση
Previous articleΜια φορά δάσκαλος, πάντα δάσκαλος
Next articleΌταν το νέο συναντάει το παλιό ή αλλιώς πώς γεννήθηκε το My Greek Games!
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.