Καρναβάλι της Βενετίας: Μια απέραντη θεατρική σκηνή

0
1418
kalidoni travel

«Η Βενετία είναι η μάσκα της Ιταλίας» είχε πει ο Μπάιρον. Το Καρναβάλι της Βενετίας δεν αποτελεί μόνο ένα φεστιβάλ αλλά και κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Στο παρελθόν, το Καρναβάλι  διαρκούσε περίπου 6 μήνες.

Από την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη έως την Σαρακοστή. Χρονολογείται, το 1162, όταν μετά από μια νίκη της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας», προηγούμενο όνομα της Βενετίας, επί του Πατριάρχη της Ακουιλέια, Ούλρικο, ακολούθησε ξέφρενος χορός και εκδηλώσεις στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Στα χρόνια του Μεσαίωνα διαρκούσε 2 μήνες και  έδινε την ευκαιρία στους Βενετσιάνους να ζήσουν μέρες χαράς και να σατιρίσουν τους άρχοντες και την εξουσία  πίσω βέβαια από τις μάσκες.

Διαφήμιση

Το 1436, µία Ένωση Ζωγράφων στην Βενετία, ανακοίνωσαν µία σειρά από διατάγματα, σύμφωνα µε τα οποία παρουσίασαν και επέβαλαν το επάγγελμα του «mascareri», δηλαδή του επαγγελματία εκείνου, που κατασκευάζει αποκλειστικά μάσκες.
«Η μάσκα είναι μέσα σε έναν άνθρωπο, είναι η δυνατότητά του να κοιτάξει μέσα του, να ανακαλύψει τον εαυτό του. Το Καρναβάλι είναι η ευκαιρία του, η περίοδος που αυτό επιτρέπεται ελεύθερα. Πρέπει να ανακτήσουμε αυτό τον χώρο, όσο μπορούμε περισσότερο, επειδή είναι ο χώρος της δημιουργικότητας, όπου μπορούμε να κοιτάξουμε μέσα μας να βρούμε τα διαφορετικά μας προσωπεία» αναφέρει ο Γκουαλτιέρο Νταλ’ Όστο, κατασκευαστής μασκών.

Οι τεχνίτες μπορούν να  υπερηφανεύονται μέχρι και σήμερα πως η τέχνη περνά απαράλλαχτη από γενιά σε γενιά με αναφορές στην Ιταλική Αναγέννηση και την Comedia dell Arte .

Το 1904 ο ∆όγης της Βενετίας, έδωσε άδεια για την «γιορτή των ψυχών». Πάνω σε αυτήν την ιδέα δημιουργήθηκε και το γνωστό σε όλους µας, καρναβάλι της Βενετίας, το οποίο έχει πάρει πολλά στοιχεία του από τις δικές µας γιορτές αφιερωμένες στο Θεό Διόνυσο. Κάθε μάσκα ήταν απλή στον σχεδιασμό και τη διακόσμηση, και συμβόλιζαν διάφορες περιόδους του χρόνου, αντανακλώντας όλη την ιστορία. Μελετητές υποθέτουν ότι οι μάσκες χρησιμοποιήθηκαν λόγω της αυστηρής ιεραρχικής δομής στη τάξη της Βενετίας αλλά και για να κρυφτούν από οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα: τυχερά παιχνίδια, χορούς, παράνομες σχέσεις ή ακόμα και πολιτικά σκάνδαλα.

Ο Μουσολίνι ήταν ο πολιτικός που την απαγόρευσε οριστικά θεωρώντας την «σύμβολο ηθικής παρακμής»
Κάθε τέτοια περίοδο, σε κάθε γωνιά της πόλης συναντάς πλήθος από ντόπιους με βενετσιάνικες στολές αλλά και τουρίστες που εναρμονίζονται μονομιάς με το κλίμα. Αρλεκίνοι, ντόμινα, ,μαρκήσιοι βαρόνοι, κοντεσίνες, με τις χαρακτηριστικές βενετσιάνικες μάσκες, χτίζουν τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Πλανόδιοι μουσικοί χαρίζουν απλόχερα νότες και σε κάθε  γωνιά του δρόμου βρίσκεις μακιγιέρ που αναλαμβάνουν να μεταμορφώσουν και να ενσωματώσουν τους επισκέπτες σε αυτό το υπέροχο κλίμα ξεγνοιασιάς. Τα πλοιάρια και οι γόνδολες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μιας και μετατρέπονται σε στολισμένα άρματα.

Μετά την καθιερωμένη εντυπωσιακή παρέλαση που ξεκινά από την Πλατεία του San Marco και κινείται προς τα υπόλοιπα σημεία  της  πόλης, ακολουθούν αναβιώσεις εθίμων όπως οι μονομαχίες των ιπποτών, μέχρι την κορυφαία στιγμή του Καρναβαλιού που δεν είναι άλλη από τον Χορό των Δόγηδων.

Η φετινή διοργάνωση ξεκινά στις 11 Φλεβάρη και  το θέμα της καρναβαλικής περιόδου που διαρκεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, είναι η ματαιοδοξία. Σε αυτό το απέραντο σκηνικό θεάτρου είτε μείνεις θεατής είτε πρωταγωνιστής βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Κατερίνα Γεωργιάδου
Πηγή:
http://gr.euronews.com/2016/01/28/carnival-in-venice-brings-out-masks-and-elaborate-costumes-to-the-squares-of

Διαφήμιση