Paulo Coelho: Ο φιλόσοφος του αιώνα μας

0
1761

Όλοι μας έχουμε ακούσει από κάπου ή έχουμε και οι ίδιοι εμψυχώσει τον εαυτό μας σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μας με το γνωστό ρητό του συγγραφέα «Όταν θελήσεις κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν όλο θα συνωμοτήσει για να γίνει η επιθυμία σου πραγματικότητα …» και δεν σας κρύβω πως και εγώ η ίδια το έχω εφαρμόσει στην ζωή μου.

Ξεκινώντας κανείς να ξετυλίγει την ιστορία του Coelho θα εντυπωσιαστεί από την στάση αυτού του ανθρώπου απέναντι στην ζωή. Γεννημένος στο Ριο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας ξεκίνησε να φοιτά στην νομική,όπου και την παράτησε,για να ταξιδέψει και να γνωρίσει νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Γυρνώντας στην γενέτηρα του φυλακίστηκε γιατί θεωρήθηκε ότι οι στίχοι των τραγουδιών που έγραφε είχαν αρνητική επιρροή στην βραζιλιάνικη δικτατορία. Σίγουρα λοιπόν δεν μπορεί να θεωρηθεί ένας απλός συγγραφέας.

Διαφήμιση

altitude.gr

Όταν κάποιος ξεκινήσει να τον διαβάζει καταλαβαίνει ότι έχει να κάνει με κάτι μυστικιστικό, αν και καθολικός ο ίδιος, το κύριο σκέλος κάθε βιβλίου του είναι κάτι το ανώτερο και το απόκοσμο. Οι ήρωες του πάντα βρίσκονται σε μία εσωτερική πάλη, αλλά και αντιμέτωποι με δύσκολους εξωγενείς παράγοντες ώστε να μπορέσουν να καταφέρουν να επιτεύξουν τον στόχο τους, κάτι σαν την κάθαρση των αρχαίων Ελλήνων στις τραγωδίες τους, έτσι και ο Coelho περνάει τους ήρωες του δια πυρός και σιδήρου ώστε να καταλάβουν ότι οι μόνοι υπαίτιοι των πράξεων τους είναι αυτοί. Και η αλήθεια είναι πως η δύναμη του μυαλού μας είναι απεριόριστη. Μπορούμε να γκρεμίσουμε και να χτίσουμε όνειρα μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, και σε αυτό το κομμάτι μπαίνουν τα βιβλία του και προσπαθούν να μας εξηγήσουν αλλά και να μας εκπαιδεύσουν στο να μάθουμε να έχουμε θετικές σκέψεις και να προσπαθούμε να δούμε το θετικό σε κάθε τι αρνητικό που εμφανίζεται στην ζωή μας. Όπως ακριβώς και στο βιβλίο του «Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει» όπου μας διδάσκει ότι μέσα από τις επιλογές μας και την κάθε μέρα βγαίνει ένα καινούριο νόημα και μια καινούρια ευκαιρία για την δημιουργία όμορφων πραγμάτων που θα μας ολοκληρώνουν ως προσωπικότητες. Όπως επίσης και στον «Αλχημιστή» που μέσα από την ιστορία του Σαντιάγκο αυτού του ταπεινού βοσκού με το επαναλαμβανόμενο όνειρο που τον βάζει στην σκέψη να το ακολουθήσει μας παροτρύνει να αδράξουμε την μέρα και να πιστέψουμε στις δυνατότητες μας ακόμη και αν όλοι γύρω μας λένε το αντίθετο. «Είναι η δυνατότητα να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο που δίνει ενδιαφέρον στη ζωή».

Όλα του τα βιβλία μία διδαχή. Δεν υπάρχει κάποιο που να μην κρύβει κάποιο δίδαγμα. Δεν φοβάται να πραγματευτεί και με θέματα ταμπού όπως η αυτοκτονία, ο έρωτας μεταξύ ζευγαριών και η διάρκεια του, όπως κάνει στο βιβλίο του «Έντεκα λεπτά».

Δεν ξέρω κατά πόσο θεωρείται ένας φιλόσοφος της εποχής μας αλλά είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι με τα βιβλία του έχει βοηθήσει πολύ κόσμο, ανθρώπους οι οποίοι είχαν απογοητευτεί από την ζωή και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και ήθελαν κάποιον να τους πεί, «Είμαι εγώ εδώ για σένα έχω ζήσει και εγώ κάτι αντίστοιχο και να, δες με, τα κατάφερα μια χαρά, μπορεί να πέρασα πολλά αλλά είμαι εδώ και το παλεύω και είμαι νικητής.» Σίγουρα όλοι αυτοί άνθρωποι που βρίσκονταν σε μία από τις χειρότερες στιγμές της ζωής τους και δεν μπορούσαν να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό κέρδισαν μαθήματα ζωής και υπομονής μέσα από τα βιβλία του.

 Ο Coelho όλα αυτά τα χρόνια έχει ένα φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο και είναι από τους συγγραφείς που τους αρέσει να έρχεται σε προσωπική επαφή με τους αναγνώστες του. Ίσως και να ναι κ αυτός ένας από τους λόγους που θεωρείται ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς όλων των εποχών και σίγουρα έχουμε ακόμη να δούμε και να διαβάσουμε πολλά από αυτόν.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα από το αγαπημένα μου αποφθέγματα από τον συγγραφέα το οποίο λέει «Ποτέ δεν κάνει να εγκαταλείπουμε το όνειρο μας ! Τα όνειρα τρέφουν την ψυχή μας όπως ακριβώς η τροφή τρέφει το σώμα μας . Όσες φορές κι αν χρειαστεί να γευτούμε πίκρες στη ζωή μας και να βλέπουμε τις ελπίδες μας να ναυαγούν, εμείς πρέπει να συνεχίσουμε παρ’ όλα αυτά να ονειρευόμαστε..» και φυσικά πρέπει με κάθε τρόπο να προσπαθούμε να το τηρούμε και να πιστεύουμε στην θετική μας σκέψη αλλά και στα όνειρα γιατί χωρίς αυτά ο άνθρωπος δεν θα χε φτάσει ως εδώ. Τα όνειρα είναι οι σκάλες που μας οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο.

Κατερίνα Τσιλιμπάρη

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here