Περί silly… κοινωνίας!

0
565

 

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν τα παιδιά του σχολείου της Ν.Φιλαδέλφειας είναι μια περίτρανη απόδειξη ότι οι φιλόλογοι έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους. Αν και έφηβες γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της λέξης “μιλιταρισμός”. Είναι σε θέση να γνωρίζουν τους Μonthy Pithon, να αντιλαμβάνονται τα όρια της λέξης “πατριωτισμός” και να μιλούν για τις “πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών.”

Διαφήμιση

Εξαιρετική ρηματική ανακοίνωση. Εξαιρετική χρήση της Ελληνικής γλώσσας. Αδιανόητη η έλλειψη, όμως ,σεβασμού που επέδειξαν. Μπορεί ο φιλόλογος να έκανε καλή δουλειά, όμως, δεν θα λέγαμε το ίδιο για τον ιστορικό. Όχι μόνο δεν κατάφερε να τους διδάξει τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής, αλλά δεν κατάφερε να τους μάθει να σέβονται όλους όσους αγωνίστηκαν για να έχουμε σήμερα εμείς τη δυνατότητα να κρίνουμε και να αμφισβητούμε.

Φυσικά, δεν φταίει, μόνο ο συγκεκριμένος ιστορικός. Το εκπαιδευτικό σύστημα φταίει. Ναι, αυτό, που δεν στάθηκε ικανό να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά τις σωστές αξίες. Να τους μάθει να σέβονται και να εκτιμούν. Να τους μάθει πώς όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες.

Είναι άλλο να βλέπεις youtube και να τραβάς video με τους φίλους σου και άλλο να κάνεις ό,τι σου κατεβαίνει στο κεφάλι σε μια ιερή στιγμή όπως αυτή της παρέλασης.

Στην παρέλαση δεν πας για να φορέσεις το μίνι, να βαφτείς και να πάρεις like. Στην παρέλαση πας για να αποδώσεις φόρο τιμής. Επιτρέψαμε στα παιδιά μας να εθιστούν στο youtube, στο sin boy, στην εφήμερη προβολή και γενικά στα social media και ιδού τα αποτελέσματα.

Και όταν λέω “επιτρέψαμε” βάζω μέσα και εμάς, τους γονείς. Γιατί φταίμε και εμείς για αυτήν την κατάσταση. Δεν τους μάθαμε να κρίνουν και να διακρίνουν. Να εκτιμούν και να σέβονται. Τα παρκάρουμε ώρες σε μια οθόνη μπροστά και τους αφήνουμε να βλέπουν άκριτα ό,τι τους πασάρει το χαζοκούτι που λέγεται “ελληνική τηλεόραση”.

Μερικοί, μάλιστα, έσπευσαν και να τους επιβραβεύσουν.

Τι να επιβραβεύσεις;

Την αδυναμία να αντιληφθούν την κατάσταση;

Που αν υπήρχε ένα σωστό κράτος, θα έπρεπε αυτή τη στιγμή οι καθηγητές του σχολείου να απολογούνται για το χάλι αυτό;

Τα κορίτσια αυτά δεν είναι για να τα επιβραβεύεις αλλά για να τα λυπάσαι. Να λυπάσαι σκεπτόμενος πώς τη χώρα σου λίγο αργότερα θα την κυβερνήσουν άνθρωποι που επιθυμούν να γίνονται viral.

Τη στιγμή που παρελαύνεις, που κρατάς τη σημαία, οφείλεις να είσαι σοβαρός. Οφείλεις να ξέρεις το λόγο που βρίσκεσαι εκεί. Οφείλεις να ξέρεις ποιους τιμάς. Δεν είναι η παρέλαση GNTM ούτε SURVIVOR.

Και κάτι ακόμα. Δεν έχει καμία σημασία αν αυτός που κρατάει τη σημαία είναι λευκός ή μαύρος, Έλληνας ή Αφρικανός ούτε από ποια πατρίδα κατάγεται.

Σημασία έχει να σέβεται το σύμβολο της χώρας που τον γέννησε ή που τον φιλοξενεί.

Γιατί και ο Αντετοκούμπο δεν είναι Έλληνας, όμως, όλοι νιώθουμε υπερήφανοι όταν μιλάει για μας.

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here