Άραγε υπάρχει Άγιος Βασίλης … ;

0
1269

Μα φυσικά και υπάρχει. Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ήδη έχουμε μπει στο κλίμα της ευχάριστης αυτής γιορτής. Της πιο χαρούμενης γιορτής όλου του χρόνου κατά την οποία οι άνθρωποι διακατέχονται από συναισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης!

Το πρώτο πράγμα που σκέφτονται συνήθως οι μικροί μας φίλοι είναι ο Αι Βασίλης με τα δώρα του… Η γνωστή του παρουσία με την κόκκινη του στολή, τα άσπρα του γένια, το σάκο του και το έλκηθρο του χαρακτηρίζεται σήμερα ο αγαπημένος ήρωας των εορτών.

Διαφήμιση

Δυστυχώς ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μην υπάρχει πλέον ως το πρόσωπο που τα παιδιά πιστεύουν, αλλά δεν παύει να υπάρχει στην καρδιά μας.

Τι πραγματικά ισχύει γι αυτόν είναι στην κρίση του καθένα να επιλέξει.

Κατά την ορθόδοξη πίστη, ήταν ένας από τους τρεις ιεράρχες και έμεινε γνωστός για τις φιλανθρωπίες του, καθώς φρόντιζε όλους όσους είχαν ανάγκη.

Θα πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που πραγματικά πρεσβεύει ο Άγιος Βασίλης. Δεν είναι μόνο τα δώρα τα οποία στέλνει στα παιδιά αλλά κρύβει ένα βαθύτερο νόημα. Ο Άγιος Βασίλης πρεσβεύει την πραγματική αγάπη και αλληλεγγύη οι οποίες διακατέχουν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Πρόκειται για πράξεις ανθρωπιάς, οι οποίες στολίζουν την ψυχή μας και μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας αλλά και με τους συνανθρώπους μας. Δεν είναι τυχαίο πως κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων αγγίζουμε τα όρια της γενναιοδωρίας γινόμαστε πιο κοινωνικοί καθώς ερχόμαστε σε στενότερη επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ανταλλάζοντας ευχές και δώρα.

Επομένως δεν πρέπει να μαρτυρούμε στα παιδιά πως ο Άγιος Βασίλης είναι ανύπαρκτος αλλά αντιθέτως θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αποκρύπτουμε την αλήθεια και να αποστομώνουμε αυτούς που θεωρούν ότι είναι κακό να μιλάμε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη, θεωρώντας πως έτσι γίνονται πιο συνειδητοποιημένα. Αντιθέτως, μιλώντας στα παιδιά για την ύπαρξη του η ωφέλεια γι’αυτά είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερη. Όταν τους αποκαλύπτεις την αλήθεια ενώ αυτά πιστεύουν βαθύτατα στην ύπαρξη του, τότε απογοητεύονται καθώς συνειδητοποιούν πως όλα αυτά που πίστευαν στηρίζονταν σε ένα ψέμα. Σε τέτοιες νεαρές και τρυφερές ηλικίες η πίστη στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη λειτουργεί εποικοδομητικά για την ψυχική και πνευματική ανάπτυξη τους καθώς έρχονται άμεσα σε επαφή με σημαντικές αξίες της ζωής, οι οποίες μόνο βιωματικά μπορούν να κατανοηθούν.

Θα λέγαμε πως στις ψυχές των ανθρώπων υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται διαφορετικά την έννοια του προσώπου αυτού, η ουσία όμως δεν παύει να είναι μία. Είναι πραγματικά όμορφο να γυρνάς στην παιδική σου ηλικία και να συνειδητοποιείς την αγνότητα και την πραγματική αγάπη. Ο Άγιος Βασίλης είναι αυτός ο οποίος μας διδάσκει τι σημαίνουν πραγματικά βασικές αξίες της ζωής, όπως αυτές της αλληλεγγύης και της αγάπης. Χωρίς αυτές ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να κατανοήσει το αληθινό νόημα της ζωής.

Μαργαρίτα, 16 χρονών

Διαφήμιση