Πως μπορούμε να κάνουμε οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον ψώνια

0
572
dwro
permacrafters

Η περίοδος των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελεί μία από τις πιο χαρούμενες εποχές του χρόνου. Και αυτό γιατί η περίοδος αυτή είναι μία αφορμή συνάντησης αγαπημένων ανθρώπων, ανταλλαγής δώρων και δημιουργίας όμορφων αναμνήσεων. Είναι ίσως, για κάποιους, μία περίοδος χαλάρωσης και οικογενειακής θαλπωρής.

Όσο οι μέρες πλησιάζουν τρέχουμε πανικόβλητοι να ψωνίσουμε δώρα για τους αγαπημένους μας ανθρώπους και γιορτινά διακοσμητικά που θα στολίσουν το σπίτι μας και θα το κάνουν να δείχνει όσο το δυνατό περισσότερο μέσα στο κλίμα. Αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο, είναι ότι αυτή την περίοδο οδηγούμαστε σε μία υπερκατανάλωση η οποία, όχι μόνο αδειάζει το πορτοφόλι μας, αλλά έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη μόλυνση του περιβάλλοντος καθώς η πλειοψηφία των πραγμάτων που αγοράζουμε αποτελείται από πλαστικό και άλλα παρόμοια υλικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το περιβάλλον.

Διαφήμιση

Αν πραγματικά λοιπόν, σας προβληματίζουν όλα αυτά και ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον και για το κακό που του προκαλούμε συνεχώς, έχουμε να σας προτείνουμε τρόπους, ώστε φέτος τις γιορτές να συμβάλετε κι εσείς προς μια μικρή  ελάφρυνση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Συγκεκριμένα, μπορούμε είτε να φτιάξουμε μόνοι μας τα δώρα που θα κάνουμε στους αγαπημένους μας αλλά και την χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού μας, είτε να αγοράσουμε προϊόντα τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες ιδέες που αποτελούν υπέροχες λύσεις για δώρα και διακόσμηση, με υλικά, τα οποία βρίσκονται στο σπίτι μας ή μπορούμε οικονομικά και εύκολα να αγοράσουμε από οποιοδήποτε κατάστημα.

Μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα διακοσμητικά αστεράκια με απλά υλικά. Χρησιμοποιήστε ξυλάκια για σουβλάκια, ή χειροτεχνίας, έναν σπάγκο, μία κόλλα και ένα χρώμα της αρεσκείας σας.

Μπορούμε, επίσης, να φτιάξουμε το δέντρο μας πανέμορφο με στολίδια που έχουμε φτιάξει μόνοι μας. Μία καλή λύση αποτελούν τα αποξηραμένα πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ, τα οποία τα αποξεραίνουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 2 με 3 ώρες και έπειτα δένουμε μία κλωστή και τα κρεμάμε στο δέντρο ή διακοσμούμε με αυτά το τραπέζι ή τα δώρα μας. Παράλληλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξυλάκια κανέλας τα οποία τα δένουμε, επίσης, με κλωστή, αλλά και κουκουνάρια.

Με τα κουκουνάρια μας μπορούμε να  είμαστε ιδιαίτερα δημιουργικοί. Μπορούμε να τα βάψουμε λευκά, χρυσά ή ασημί ή να τα αφήσουμε στο φυσικό τους χρώμα. Μπορούμε να προσθέσουμε κορδέλες ή χρυσόσκονη. Τέλος, αν θέλουμε να τα κρεμάσουμε στο δέντρο το δένουμε με έναν σπάγκο ή κλωστή.

Άλλη μια απλή λύση είναι αυτά τα αστεράκια από χαρτί τυλιγμένα με κλωστή.

Μπορούμε να φτιάξουμε στεφανάκια για την πόρτα μας με υλικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω, και με κλαδιά δέντρων από την γειτονιά μας. Τα στεφανάκια αποτελούν και μια εξαιρετική ιδέα για δώρα. Κάποιες διαφορετικές ιδέες για στεφανάκια θα βρείτε στο παρακάτω βίντεο:

https://gr.pinterest.com/pin/566679565615782879/

Μία υπέροχη ιδέα για δώρο, ειδικά σε μικρά παιδιά είναι ένα ημερολόγιο με εκπλήξεις που γίνεται με ρολά από χαρτί.

https://gr.pinterest.com/pin/AUGklxPBmd8SGvvYqPtl9gBgyY0ReBpilD63ujNUbdV7sa1te_jqmB0/

Δώρα, τα οποία είναι αβλαβή προς το περιβάλλον και ιδιαίτερα πρωτότυπα είναι το να χαρίσουμε στους αγαπημένους μας εμπειρίες. Για παράδειγμα, ένα ταξίδι, μία εκδρομή, εισιτήρια για συναυλία ή θέατρο αποτελούν κάποιες ιδέες μοναδικών εμπειριών που μπορούμε να χαρίσουμε στους άλλους. Εκτός αυτών, ως δώρο μπορούμε να χαρίσουμε σε κάποιον χρήματα τα οποία μπορεί ο ίδιος να τα χρησιμοποιήσει για όποιο σκοπό θέλει. Είναι κρίμα πολλές φορές να αγοράζουμε στους άλλους πράγματα που ούτε χρειάζονται, ούτε πρόκειται να χρησιμοποιήσουν. Μια ακόμα όμορφη ιδέα, είναι να χαρίσουμε ένα φυτό. Τα φυτά ομορφαίνουν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και παράγουν οξυγόνο. Επιπλέον, μπορείτε να δωρίσετε σπιτικά καλλυντικά, όπως ένα scrub σώματος, γλυκά που φτιάξατε μόνοι ή για όσους ξέρουν να πλέκουν, χειροποίητους σκούφους, κασκόλ, τσάντες, ακόμα και κουβέρτες. Κάποιες ιδέες θα βρείτε παρακάτω.

https://gr.pinterest.com/pin/566679565611654199/

https://gr.pinterest.com/pin/Abf-G5oriYwT0S1oNVN4O8STeAMOLxD0ONrL1moaLcFU990l-JOD4W-dAw7uhUiNa3KMeiWGQ8Xdt8ItqhZRbSA/

Τέλος, κάτι το οποίο μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον φέτος τα Χριστούγεννα είναι η συσκευασία των δώρων μας, η οποία μπορεί να γίνει από απλά υλικά τα οποία βρίσκονται στο σπίτι μας χωρίς να ξοδέψουμε καθόλου χρήματα. Τυλίξτε τα δώρα σας με εφημερίδες και δέστε όμορφες κορδέλες ή προσθέστε αποξηραμένα φρούτα, κουκουνάρια ή κλαδιά. Και μην ξεχνάτε να φτιάξετε μόνοι τις ευχετήριες κάρτες. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και οι φετινές γιορτές θα είναι μοναδικές.

https://www.permacrafters.com/zero-waste-gift-wrapping-ideas/

Ιωάννα Φαλέγκα

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here