Γιατί ποτέ δεν έχουμε χρόνο και πως μπορούμε να το αλλάξουμε;

0
893

Μια από τις κυριότερες αιτίες κατασπατάλησης του πολύτιμου χρόνου στις μέρες μας, θεωρείται η αναβλητικότητα. Συχνά προτιμούμε την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων και καθυστερούμε τις εργασίες οι οποίες μας προκαλούν άγχος. Η αναβλητικότητα μας, αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άγχος, μια αίσθηση ενοχής και κρίσης, σοβαρή απώλεια παραγωγικότητας, καθώς και κοινωνική αποδοκιμασία για την μη τήρηση ευθυνών ή δεσμεύσεων. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι η αναβλητικότητα είναι μια συνήθεια που μπορεί να αλλάξει. Αναβάλλουμε πράγματα επειδή φοβόμαστε: το άγνωστο, την αποτυχία, να νιώσουμε άβολα. Η κατανόηση της αιτίας αυτής της αναβολής αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την λύση της. Αν αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο μυαλό μας και αναρωτηθούμε εσωτερικά, θα λάβουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε ούτως ώστε να κατανοήσουμε τον παράγοντα αυτής της συνήθειας.

Η απόσπαση της προσοχής από ηλεκτρονικές συσκευές θεωρείται μια πηγή απορρόφησης σημαντικού χρόνου. Το λεγόμενο “scrolling” στα social media και η παρακολούθηση τηλεόρασης πολλές φορές μας κάνουν να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να κατανοήσουμε το λόγο που συμβαίνει αυτό. Είναι επειδή βαριόμαστε, δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε ή μας κάνει να ξεχνιόμαστε; Αφού και σε αυτή την περίπτωση κατανοήσουμε την αιτία αυτής της συνήθειας, μπορούμε να την αλλάξουμε. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές ως επιβράβευση όταν κατορθώσουμε να ολοκληρώσουμε ένα μικρό ή μεγάλο έργο. Θα πρέπει ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή, να θέτουμε περιορισμούς στον χρόνο χρήσης τους. Επιπλέον, μπορούμε να τις απομακρύνουμε από τον χώρο εργασίας μας.

Διαφήμιση

Η αναδιοργάνωση είναι επίσης, μια αιτία που μπορεί να μας δημιουργήσει την αίσθηση ότι δεν προλαβαίνουμε. Όταν δεν γνωρίζουμε από που να ξεκινήσουμε τις δουλειές μας, ή χάνουμε τα πράγματα μας μέσα στο σπίτι και τη δουλειά ή καταλήγουμε να ξοδεύουμε πολύ περισσότερο χρόνο και χρήμα σε μια έξοδο μας στην αγορά, πρέπει να προβληματιστούμε και  να αρχίσουμε να βάζουμε την ζωή μας σε μια τάξη. Αρχικά, πρέπει να θέσουμε τους στόχους μας. Οι στόχοι μπορούν να αφορούν αυτό το μήνα, αυτό το χρόνο ή κάτι που θέλουμε να επιτεύξουμε γενικότερα στη ζωή μας. Έπειτα, μπορούμε να σπάσουμε αυτούς τους στόχους σε μικρά βήματα. Και κάπου εδώ ξεκινάει η ιδέα του σχεδιασμού. Ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφουμε το βράδυ όλα όσα θέλουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα, ή εβδομάδα φαίνεται πολύ χρήσιμο. Έτσι όταν δημιουργηθούν στιγμές που χανόμαστε για το τι πρέπει να κάνουμε μετά, αυτό το ημερολόγιο θα μας βοηθήσει. Είναι σημαντικό να μην γράφουμε υπερβολικά έργα που πρέπει να γίνουν την επόμενη μέρα γιατί αυτό θα μας δημιουργήσει περισσότερο άγχος. Θα μπορούσαμε όμως να καταγράφουμε έναν εκτιμώμενο χρόνο δίπλα στο κάθε έργο. Ποτέ δεν θα πρέπει να παραλείπουμε τον ελεύθερο χρόνο και τις ευχάριστες δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ένα ρόφημα, έστω και αν αυτές διαρκούν πολύ λίγο. Όσον αφορά τον χώρο μας, η τακτοποίηση και η οργάνωση των πραγμάτων είναι πολύ σημαντικές για να ζούμε λειτουργικά. Αν τακτοποιούμε κάτι την στιγμή που το χρησιμοποιούμε, την επόμενη φορά το καθάρισμα του σπιτιού θα μας φανεί παιχνίδι. Παράλληλα, μπορούμε να φροντίζουμε να βρούμε τα ρούχα που θα φορέσουμε ή τα πράγματα που θα έχουμε μαζί μας όταν φύγουμε από το σπίτι από το προηγούμενο βράδυ. Με την κίνηση αυτή γλυτώνουμε την πιθανή μας αργοπορία. Τέλος, ποτέ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να κάνουμε λίστες εξόδων όταν βγαίνουμε στην αγορά.

Οι τοξικές σχέσεις, επιπλέον, εκτός του ότι μας φθείρουν ψυχολογικά, απορροφάνε από την ζωή μας πολύτιμο χρόνο και ενέργεια. Οι σχέσεις αυτές δημιουργούν συνεχώς δυσάρεστα συναισθήματα τα όποια μας καταβάλουν και δεν μας αφήνουν να επικεντρωθούμε σε άλλα πράγματα. Η σύναψη ασφαλών και ουσιαστικών σχέσεων και η απομάκρυνση τοξικών προσώπων από την καθημερινότητα μας θα δημιουργήσει εσωτερική γαλήνη και θα αυξήσει την παραγωγικότητα μας σε οτιδήποτε είναι σημαντικό για εμάς, καθώς και θα μας φέρει πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας.

Η παραγωγικότητα αυξάνεται με την έμπνευση. Δεν θα πρέπει να παραλείπουμε τα πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε δημιουργικοί. Αλλά δεν θα πρέπει και ποτέ να τα παρατάμε. Αν βγούμε από την ζώνη άνεσης μας, αν συμφιλιωθούμε με τα λάθη μας και αν μετράμε το τι επιτύχαμε μέχρι στιγμής και όχι τον χρόνο και τον κόπο που καταβάλαμε, τότε ίσως η ζωή μας αρχίσει και γίνεται λίγο πιο εύκολη και ο χρόνος είναι πλέον με το μέρος μας.

 

Ιωάννα Φαλέγκα

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1

 

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here