Από τους Los niños del mango στο Tree School (Ισπανία)

0
1112

Σε μια μικρή πόλη στις ακτές της Γρανάδας βρίσκεται ένα διαφορετικό σχολείο, που ξεκίνησε ως Los niños del mango και μεταμορφώνεται σε Tree school σταδιακά. Ιδρύθηκε το 2012 από τον Pablo και την Cristina, αρχικά λειτουργώντας με δυο οικογένειες που είχαν ανάγκη από ένα μέρος που θα σέβεται τα παιδιά τους και την ανάγκη τους να μάθουν και να αναπτυχθούν στους δικούς τους ρυθμούς. Σιγά σιγά αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα: ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, ένα όνειρο που φάνταζε αδύνατο και άπιαστο και όμως με πολλή αγάπη και υπομονή πραγματώθηκε.

Η Cristina σπούδασε προσχολική αγωγή στο πανεπιστήμιο της Γρανάδας και έκανε το μεταπτυχιακό της στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ο Pablo αντίστοιχα, σπούδασε ψυχολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο και αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στη “Μνήμη και κριτική της εκπαίδευσης”, που τον βοηθά τόσο στην καθημερινότητα της δουλειάς του όσο και δίνει μια ιστορική βάση σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξει στην εκπαίδευση και γιατί.

Διαφήμιση

Εμπνευσμένοι από άλλα ιδρύματα που προϋπήρξαν του σχολείου τους, όπως το Summerhill στην Αγγλία, το El Pesta στο Εκουαδόρ και το Ojo de Agua στην Ισπανία, η Cristina και ο Pablo έφτιαξαν ένα σχολείο που βασίζεται στο σεβασμό προς και στην πίστη στα παιδιά. Βασικές αρχές του, όπως είναι η δημοκρατική εκπαίδευση, η αυτορρύθμιση, η προσοχή στις συναισθηματικές ανάγκες, η ελευθερία και τα όρια, καθώς και τα κατάλληλα προετοιμασμένα περιβάλλοντα για τη μάθηση, το καθιστούν ένα εναλλακτικό, δημοκρατικό σχολείο.

Εδώ δίνεται χρόνος στο παιδί για να αναπτυχθεί και να μάθει με τους δικούς του ρυθμούς, διευκολύνεται η συναναστροφή με τους άλλους και προωθείται η ομαδική μάθηση. Τα παιδιά γνωρίζουν πως υπάρχουν συγκεκριμένες ρουτίνες που τα κάνουν να αισθάνονται άνετα μέσα στο περιβάλλον αυτό. Τέτοιες ρουτίνες είναι τα εργαστήρια και το μεσημεριανό φαγητό. Τα εργαστήρια είναι προαιρετικά και δημοκρατικά επιλεγμένα από τα παιδιά κατά τη διάρκεια συζήτησης στον λεγόμενο “Κύκλο των εργαστηρίων”, όπου ο καθένας ψηφίζει το εργαστήρι όπου επιθυμεί να συμμετέχει.

Αντίστοιχα υπάρχει και ο “Κύκλος των προβλημάτων” που σκοπό έχει την επίλυση διαφορών που προκύπτουν μεταξύ των μαθητών. Εκεί τα προβλήματα συζητούνται ανοιχτά από τους μαθητές και όλοι μαζί προσπαθούν να βρουν λύση αφού ακουστούν όλες οι απόψεις.

Στο Los niños del mango, η συνεργασία επίσης με τις οικογένειες αποτελεί βασική προϋπόθεση. Οι δάσκαλοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους γονείς, χτίζοντας μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Έτσι υπάρχει ένα κλίμα αλληλοϋποστήριξης που βοηθά κατ’επέκταση και τα παιδιά στην ανάπτυξή τους.

Ευχαριστούμε πολύ την Cristina και τον Pablo για την άμεση ανταπόκριση όταν απευθυνθήκαμε σε αυτούς για το συγκεκριμένο αφιέρωμα και για τις πληροφορίες που μας παρείχαν. Ευχόμαστε να συνεχίσουν το σπουδαίο εκπαιδευτικό τους έργο πάντα με τόση αγάπη και αφοσίωση!

 

Ειρήνη Μαρκιανού

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here