Ρεπορτάζ Πηγή Παιδείας: «Η ιστορία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ σε βιβλίο»

0
541

 

Verba volant, scripta manent. Με τη φράση αυτή, που στα ελληνικά σημαίνει «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν», οι Λατίνοι ήθελαν να δείξουν την αξία και τη διαχρονικότητα που έχει ο γραπτός λόγος.

Διαφήμιση

 

Αναλογιζόμενοι το παραπάνω, οι διοικούντες της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πήραν μια συγγραφική και εκδοτική πρωτοβουλία με αντικείμενο την ιστορική πορεία των τεσσάρων Τμημάτων της Σχολής, που είναι η Ιατρική, η Φαρμακευτική, η Οδοντιατρική και η Κτηνιατρική.

Ειδικότερα, η συγγραφή της ιστορικής πορείας των Τμημάτων, από την ίδρυσή τους μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και θα αποτυπωθεί σε τέσσερις τόμους, έναν για κάθε Τμήμα της Σχολής.

Στόχος της προσπάθειας είναι η διασφάλιση της ιστορικής μνήμης αλλά και η δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για την εκάστοτε διοίκηση και για τα νεότερα στελέχη των Τμημάτων. Η προσπάθεια θα γίνει με τη στήριξη των Προέδρων των Τμημάτων, των Διευθυντών των Τομέων, των Διευθυντών των Κλινικών Εργαστηρίων κι άλλων ακαδημαϊκών μονάδων των Τμημάτων.

Το περιοδικό «Πηγή Παιδείας» επικοινώνησε με τον Κοσμήτορα της Σχολής, Θεόδωρο Δαρδαβέση, ο οποίος σημείωσε πως είναι θέμα κύρους για κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα η αποτύπωση της ιστορίας του: «Με το πέρασμα των χρόνων η ιστορική μνήμη αμβλύνεται. Πρόσωπα και γεγονότα που ήταν καθοριστικά για την πορεία των Τμημάτων σιγά σιγά λησμονούνται. Είναι χρέος μας, λοιπόν, να καταγράψουμε, να αξιολογήσουμε και να αποτυπώσουμε σε μια έκδοση την ιστορική πορεία των Τμημάτων της Σχολής, τα οποία ιδρύθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Για παράδειγμα η Ιατρική ιδρύθηκε κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία, τεκμήρια και φωτογραφικά ντοκουμέντα για να καταγράψουμε όλη αυτή την πορεία, ούτως ώστε εμείς οι νεότεροι να ξέρουμε τις αγωνίες και τους αγώνες των προηγούμενων γενεών. Έτσι θα εκτιμήσουμε διαφορετικά αυτά που έχουμε στα χέρια μας. Είναι θέμα κύρους μια τέτοια κίνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως οι τέσσερις τόμοι αναμένεται να είναι έτοιμοι το φθινόπωρο του 2020 ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα «χρησιμοποιηθούν μόνο εσωτερικά» ή θα είναι διαθέσιμοι και σε βιβλιοπωλεία.

Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

 

Ναπολέων Παπαδόπουλος

 

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here