Βαρβάρα Φίλιου: «Στόχος μου είναι να προσφέρω στην νέα γενιά σωστά θεμέλια»

0
1255

Η Βαρβάρα Φίλιου ξεκίνησε τη ρυθμική γυμναστική στην ηλικία των 7 ετών. Από το 2008 έως το 2016 ήταν μέλος της εθνικής ομάδας. Έχει λάβει μέρος σε παγκόσμια, ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η Βαρβάρα ζούσε και έκανε προπονήσεις στη Ρωσία υπό την επίβλεψη της K.Irina Viner, όπου της πρόσφερε πολλές σημαντικές διακρίσεις και την μύησε στην προπονητική. Η κορυφαία Ελληνίδα πρώην Ολυμπιονίκης και νυν προπονήτρια της ρυθμικής γυμναστικής, Βαρβάρα Φίλιου, δίνει στην Πηγή Παιδείας και στην Μαριάννα Μανωλοπούλου μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης…

Ασχοληθήκατε από τα 7 μέχρι τα 23 σας με το πρωταθλητισμό στη ρυθμική γυμναστική με την οποία δηλώνεται ακόμη ερωτευμένη ενώ τώρα είστε επίσημα προπονήτρια. Πού θεωρείτε ότι οφείλεται η επιτυχημένη πορεία σας;

Διαφήμιση

Οι γονείς μου έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο σε ό,τι έχω καταφέρει σήμερα, όπως σίγουρα και οι προπονητές μου. Ωστόσο, οι γονείς μου ήταν εκείνοι που με έβαλαν στο άθλημα, με στήριξαν και μου πρόσφεραν το καλύτερο που μπορούσαν. Σίγουρα όμως αυτό που χρειαζόμουν περισσότερο ήταν μια σωστή προπόνηση, την οποία και έλαβα όταν πήγα να προπονηθώ με την εθνική ομάδα της Ρωσίας το 2013. Εκεί βρήκα ό,τι χρειαζόμουν, ό,τι έλειπε όλα αυτά τα χρόνια. Βρήκα σωστή προπόνηση από τα κατάλληλα άτομα.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας και ποιο το καθημερινό σας κίνητρο;

Το μυστικό για μια επιτυχημένη αθλήτρια είναι η σωστή καθοδήγηση και διαχείριση της. Αυτό μπορεί να το προσφέρει μόνο ένα άτομο με όλες τις γνώσεις του αθλήματος, δηλαδή μια αθλήτρια, η οποία έχει διασχίσει το μονοπάτι. Έτσι όταν γίνει προπονήτρια και έχει το ταλέντο σε αυτό, ξέρει πως θα καθοδηγήσει την αθλήτρια της σωστά! Πιστεύω ότι αυτό φταίει, για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βγάζει καλές αθλήτριες. Δεν έχουν τις σωστές βάσεις. Το κίνητρο μου ήταν πάντα ο στόχος και με καθημερινή σωστή προπόνηση έφτασα στις τοπ του κόσμου.

Δέκα τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος, 6η  Ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια, 4η Παγκόσμια, 2η Μεσογειονίκης, συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο και πολλές επιτυχίες και διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες. Πώς αισθάνεστε στο άκουσμα αυτών των τίτλων; Τι ήταν αυτό που σκεφτόσασταν κατά τις απονομές σας στο βάθρο;

Είναι σαν να περνάνε 15 χρόνια πρωταθλητισμού γρήγορα από μπροστά μου με πολλές ώρες προπόνησης. Όταν καταφέρνεις να πετύχεις το στόχο σου, η κάθε φορά που έρχεσαι πιο κοντά σε αυτόν νιώθεις μόνο χαρά. Ξεχνάς όλες τις δύσκολες στιγμές και συνεχίζεις να βαδίζεις προς το στόχο.

Ποια είναι η πιο δυνατή στιγμή στην πορεία σας, πέρα από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας και ποια η πιο δύσκολη στιγμή σας;

Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν το 2012 στο test event-πρόκριση για τους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο, όπου έμεινα στις αναπληρωματικές. Σε αντίθεση με το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Στουτγκάρδη, όπου από εκεί πήρα την πρόκριση για τους ολυμπιακούς στο ΡΙΟ. Δεν υπάρχει καν δεύτερη καλύτερη στιγμή σε εκείνο το παγκόσμιο. Τα συναισθήματα που είχα όταν έκανα τα προγράμματα μου, όταν είδα τα αποτελέσματα ήταν μακράν το καλύτερο συναίσθημα που έχω ζήσει.

Γιατί αποφασίσατε να αφήσετε ολοκληρωτικά το πρωταθλητισμό;

Διότι η ομοσπονδία, δεν με στήριξε πραγματικά ποτέ. Ούτε πριν τους Ολυμπιακούς ούτε όταν, μετά από αυτούς, είχα ανακοινώσει πως θα συνεχίσω. Εν τέλει, πήρα αυτή την απόφαση για την οποία χαίρομαι.

Ποια συμβουλή των προπονητριών σου σε «σημάδεψε» περισσότερο; Ποια είναι η συμβουλή που δίνεις εσύ στα κορίτσια που προπονείς στα master class;

Μου είχε πει μια προπονήτρια μου: Όλοι είναι πρώτοι στο χωριό, το θέμα είναι ποιος είναι πρώτος στην πόλη! Είναι μια έκφραση που έχω στο πίσω μέρος του μυαλό μου, όταν κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε άλλους αντί να κοιτάνε τα δικά τους! Εγώ στις αθλήτριες μου πάντα λέω πως ο χρόνος πίσω δεν γυρίζει και πρέπει κάθε ήμερα που περνάει να βελτιώνουν έστω και μια άσκηση. Βήμα βήμα θα καταφέρουν τους στόχους τους.

Πώς είναι η συνολική εμπειρία των master class στις διάφορες χώρες που σε καλούν;


Έχω κάνει πάνω από 250 master classes σε όλο το κόσμο σε συλλόγους αλλά και σε εθνικές ομάδες. Μαζί με την συναθλήτρια μου και πολύ καλή μου φίλη Melitina Staniuta βρισκόμαστε στο top ranking. Ήταν αρκετά δύσκολο στην αρχή διότι κάθε εβδομάδα ήμουν σε διαφορετική χώρα, με διαφορετική κουλτούρα και παιδιά που καμία φορά μπορεί να μην γνώριζαν αγγλικά εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους. Έπρεπε λοιπόν, να βρω τον τρόπο να με καταλάβουν τόσο εμένα όσο και την τεχνική κάθε άσκησης. Αυτό φυσικά με έχει κάνει καλύτερη στη δουλειά μου και στην επικοινωνία μου με τα παιδιά. Το λατρεύω πραγματικά, λατρεύω τα παιδιά.

Τι αλλαγές θα πρότεινες ή θα ήθελες να δεις στη χώρα μας σχετικά με το άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής; Έχεις σκεφτεί να προτείνεις κάτι επίσημο για τη βελτίωση του επαγγέλματος στη χώρα μας στους αρμόδιους;

Είναι παρά πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Με σωστή διαχείριση και πλάνο μπορούν να γίνουν όλα. Μια καλή αρχή θα ήταν να ασχοληθούν άτομα, τα οποία γνωρίζουν πραγματικά από πρωταθλητισμό. Όταν απαιτούμε υψηλό επίπεδο πρέπει και ο προπονητής αλλά και οι υπεύθυνοι να έχουν σφυρηλατηθεί στο άθλημα. Αυτή είναι η γνώμη μου και πιστεύω σε αυτό ακράδαντα. Δεν είναι τυχαίο που οι καλύτερες προπονήτριες του κόσμου στην Ρυθμική Γυμναστική ήταν αθλήτριες υψηλού επιπέδου. Είμαι εδώ για να βοηθήσω σε ό,τι χρειαστεί. Θα ήθελα να δω το άθλημα να βελτιώνεται, τα παιδιά να έχουν καλύτερες υποδομές και φυσικά περισσότερες επιτυχίες.


Ποιοι είναι οι επόμενοι επαγγελματικοί στόχοι της Βαρβάρας;

Ο κυριότερος στόχος μου είναι να προσφέρω στην νέα γενιά και στους πρωταθλητές που έρχονται μια καλύτερη αρχή και σωστά θεμέλια. Πράγματα που εγώ δεν είχα. Όπως ανέφερα παραπάνω είμαι εδώ για να βοηθήσω, για να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου τόσο στους αθλητές όσο και στους προπονητές φυσικά. Τα πάντα για την βελτίωση αυτού του αθλήματος. Σας ευχαριστώ πολύ.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για αυτή την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε στη «Πηγή Παιδείας» κ. Φίλιου για το χρόνο και την προθυμία σας. Σας ευχόμαστε κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία, να συνεχίζετε να βάζετε το δικό σας “ λιθαράκι” στο κόσμο του αθλητισμού. Εύχομαι ολόψυχα μέσα από την διαρκή εξέλιξη της δουλειάς σας να συνεχίσετε να μας γεμίζετε με υπερηφάνεια.

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here