Αρμονίες κλήσης και απάντησης αλλιώς μπορούν να αποκληθούν. Δεν είναι απλά τραγούδια αισθητικής ήχου και ποιότητας. Είναι τρόπος ζωής για τους Ζουλού της Νότιας Αφρικής διαχρονικά. Μην σας ξεγελά η ωραία μελωδία στα αυτιά σας, προμηνύουν πολλά περισσότερα νοήματα. Έκφραση νοσταλγίας για τους μεταλλωρύχους και τις αντίξοες συνθήκες εργασίας που βίωναν για την υπεραξία του έργου τους. Μέσα στην νύχτα όλοι μαζί μιλούν για την φτώχεια που τους ταλανίζει.. Μην φοβάστε όμως δεν εγκαταλείπουν, προξενούν και προκαλούν το χαμόγελο και την αισιοδοξία τους κάθε μέρα αιώνες τώρα. Τον τρόπο τον έχουν βρει εμείς, πότε θα παρακινηθούμε;  Όλοι μας δυσκολευόμαστε, ώστε να ανελιχθούμε στο «τέλος».  Ο πόνος έχει ανθρώπινη υπόσταση. Θρυμματίστε τον όπως οι Ζουλού. Μέσα από τα isicathamiya  φαίνεται η μάστιγα του αποικιοκρατικού μοντέλου, των αμβλώσεων, του πονεμένου «προλεταριάτου», των βιασμών, της άσκησης ψυχολογικής σε σωματική και μετέπειτα οικονομική βία…

Πηγή: https://musicnotesroom.com/tokens-the-lion-sleeps-tonight-clarinet-pop/

Ωστόσο ακόμη και σήμερα σε περιοχές που εκβάλλει ο Ινδικός Ωκεανός,  τραγουδούν ακούν και χορεύουν αυτά τα κομμάτια με τέτοια παραστατικότητα και θεατρικότητα, με πάθος και προβολέα την ελπίδα.

Διαφήμιση

Η γνωστή επιτυχία  “The lion sleeps tonight” γράφτηκε και δόθηκε για 2$ από τον δημιουργό της Σόλομον Λίντο, ο οποίος αναπαύτηκε πάμφτωχος.

80 χρόνια μετέπειτα πάλι για την φτώχεια τραγουδούν οι νότιοι Αφρικανοί, χωρίς όμως να εγκαταλείπουν την μάχη για τις αλήθειες τους. Ζουν την κάθε τους στιγμή, οραματίζονται, μοχθούν και «πολεμούν» για όσα θέλουν να αποκτήσουν.

Πηγή: https://www.uri.org/uri-story/20160420-traditional-zulu-dance-videos, pixabay

Διατηρούν τις ισορροπίες τους και τις παραδόσεις τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επηρεάστηκαν από την αποικιοκρατία. Όπως για παράδειγμα το Ευαγγέλιο Νταρμπαν με ήχους από Νότια Αφρική και δομή καθώς και πολυφωνικές αρμονίες από την Ευρώπη.

Όλα μεταβάλλονται ιστορικά και κοινωνικά, για αυτό ψάξε να βρεις το νόημα της ύπαρξης σου και ανέπνεε

Πηγή: Wikipedia, pixabay

Πηγές: Amazing Zulu ISICATHAMIYA choirs,ZULU MAIDENS SONGS – SEBEYASABA ( THEY ARE AFRAID ), Music in South Africa: Isicathamiya and Mbube,Lion’s trail document

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here