Αφιέρωμα στις σύγχρονες Ελληνίδες σκηνοθέτιδες

0
1778

Σε συνέχεια του αφιερώματος της Πηγής Παιδείας στον Ελληνικό Κινηματογράφο, κρίνεται απαραίτητη η αναφορά σε μια σειρά από γυναικείες φιγούρες οι οποίες διάνθισαν με το ταλέντο τους τον τομέα της σκηνοθεσίας. Πρόκειται για γυναικείες μορφές, άκρως συνδεδεμένες με την τέχνη και την έκφραση, που η καθεμία ξεχωριστά έχει συνεισφέρει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο στο χώρο του κινηματογράφου αλλά και της τηλεόρασης.

Ο λόγος για δέκα Ελληνίδες σκηνοθέτιδες, που κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα οφείλει να γνωρίζει.

Διαφήμιση

Αλεξανδράκη Ελένη

flix.gr

Η σκηνοθέτιδα Ελένη Αλεξανδράκη γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Από την αρχή των σπουδών της επικεντρώθηκε στο σενάριο. Έχει περάσει από σχολές σκηνοθεσίας στη Σορβόνη του Παρισιού, ενώ αργότερα μετέβη στο Λονδίνο όπου σπούδασε στο National Film and Television School. Ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα εργαζόμενη ως βοηθός σκηνοθέτη, ενώ στη συνέχεια ξετύλιξε το ταλέντο της κυρίως γύρω από το είδος του ντοκιμαντέρ. Έχει τεθεί υποψήφια για το «Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας τεκμηρίωσης», ενώ με την ταινία «Σταγόνα στον Ωκεανό» (1996) έλαβε βραβείο στο Φόρουμ του Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου. Το 2009 με την ταινία «Ο Αρσιβαρίστας και ο Άγγλος» τιμήθηκε με το βραβείο «GOLD REMI».

Δραγασάκη Ρηνιώ

moveitmag.gr

Η Ρηνιώ Δραγασάκη γεννήθηκε το 1980. Σπούδασε στην Αθήνα αλλά και στη Βαρκελώνη, σκηνοθεσία και ντοκιμαντέρ αντίστοιχα. Έχει εργαστεί σε πολλούς τομείς οι οποίοι σχετίζονται με το σενάριο, όπως η τηλεόραση και η διαφήμιση. Έχει δημιουργήσει κυρίως ταινίες μικρού μήκους. Μία από αυτές, η ταινία «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» έχει προβληθεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως, ενώ έχει λάβει και διακρίσεις. Η ίδια έχει κερδίσει το βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αλλά και βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας. Πρόσφατα, το 2019 η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, η «Cosmic Candy», πραγματοποίησε παγκόσμια πρεμιέρα στο Fantastic Fest του Τέξας.

Καλογηροπούλου Εύη.

onassis.org

Η Εύη Καλογηροπούλου είναι εικαστική καλλιτέχνιδα και κινηματογραφίστρια. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Royal College of Art, Moving Image Path. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις και προβολές στο Λονδίνο, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Μέρος της εργασίας της αποτελεί και η Συλλογή Ιδρύματος Ωνάση.

Η πρόσφατη επιτυχίας της αφορά την ταινία «Motorway 65» η οποία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021”, ενώ επίσης δέχθηκε την υποστήριξη του ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η ταινία αυτή επιλέχθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 73ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών ανάμεσα σε 3.810 ταινίες. Η Εύη Καλογηροπούλου μαζί με τους συνεργάτες της  κατάφεραν να ταξιδέψουν στις Κάννες και να παρουσιάσουν την ταινία τους, παρά τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας.

Καρρά Λυδία

blod.gr

Η Λυδία Καρρά ξεκίνησε τις σπουδές της με Κοινωνιολογία στο Παρίσι & ∆ιεθνείς Σχέσεις στο University College του Λονδίνου. Προχώρησε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήµιο του Λονδίνου, όπου ασχολήθηκε με τον Κλασικό & Βυζαντινό Πολιτισµό. Κοντά σε διακεκριμένους Βρετανούς σκηνοθέτες ξετύλιξε το νέο της ταλέντο κι έπειτα αφοσιώθηκε στην σκηνοθεσία & παραγωγή κυρίως ντοκιµαντέρ.

Ασχολήθηκε με δράσεις αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τους πρόσφυγες. Το  2009 η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε με βραβείο για την ενασχόλησή της με το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Η ταινία της «Η Φωνή Αιγαίου» απέσπασε το «Βραβείο καλύτερης ταινίας για την Φύση» στο European Heritage Film Festival 2005.

Κοτζαμάνη Κωνσταντίνα.

lifo.gr

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη παρά το ότι ξεκίνησε τις σπουδές της στη Φαρμακευτική, τελικά ασχολήθηκε με το σενάριο και την σκηνοθεσία έχοντας αποφοιτήσει από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες της έχουν διεθνή απήχηση και έχουν προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ, όπως αυτό του Βερολίνου ή των Καννών. Μάλιστα, η ίδια έχει τιμηθεί τρεις φορές από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Με υποτροφία από το ίδρυμα Ωνάση, η Κωνσταντίνα το 2017 μετέβη για σπουδές στο Μπουένος Άιρες, όπου και σχεδίασε την ταινία της «Τιτανικός Ωκεανός» η οποία λαμβάνει πολλά θετικά σχόλια.

Κουτσοσπύρου Χριστίνα

art-works.gr

Η Χριστίνα Κουτσοσπύρου γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά στα δεκαοχτώ της μετακόμισε στο Λονδίνο για σπουδές. Εκεί, σπούδασε γραφιστική και φωτογραφία στο University of the Arts London και στο Fashion Institute of Technology αντίστοιχα. Η πρώτη της ταινία επικεντρώνεται στη ζωή των βοσκών της ορεινής Ναυπακτίας. Η ταινία αυτή ονομάζεται «Στο Λύκο» και έχει προβληθεί σε περισσότερα από πενήντα διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Μαργαρίτα Μαντά

culturenow.gr

Η Μαργαρίτα Μαντά γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα, όπου και ζει πλέον. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Γαλλική Φιλολογία και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Έχει σχεδιάσει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και βίντεο για παραστάσεις. Η ίδια έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή προσφέροντας κι εκεί το άπλετο ταλέντο της. Ενδεικτικά, το 2002 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Η μνήμη ακίνητη». Με το τελευταίο της δημιούργημα στην σκηνοθεσία, την ταινία μεγάλου μήκους «Για Πάντα», απέσπασε την «Ασημένια Πυραμίδα», δηλαδή το «Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας» στο Cairo International Film Festival το 2014.

Στεφανή Εύα

tovima.gr

Η Εύα Στεφανή γεννήθηκε το 1964 στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια στην Αμερική. Η ενασχόλησή της με το σενάριο αφορά κυρίως τα ντοκιµαντέρ παρατήρησης τα οποία ξετυλίγονται στο πλαίσιο της πραγματικότητας. Οι ταινίες της μολονότι βασίζονται στον ρεαλισμό, τελικά αποκτούν στοιχεία υπερρεαλισμού, όπως για παράδειγμα η μικρή ταινία της «Μαλλιά του Φιν» (2014). Η ίδια έχει συγγράψει και εγχειρίδια για το ντοκιμαντέρ, όπως το «10 ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ». Μάλιστα, εργάζεται ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είναι και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Αρχαιοελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.   

Τσαγγάρη Αθηνά

cretapost.gr

Η Αθηνά Τσαγγάρη είναι σκηνοθέτιδα, κινηματογραφική παραγωγός και σχεδιάστρια προβολών. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν. Το 2004 συμμετείχε στην παραγωγή μέσων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Με την ταινία της Chevalier (2015), το 2017 τέθηκε υποψήφια για το «Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας» στα Βραβεία Όσκαρ. Υπήρξε μάλιστα και συνιδρυτικό μέλος της εταιρία παραγωγής Ηaos Film, η οποία σημείωσε πλήθος επιτυχιών.

Ψύκου Ελίνα

flix.gr

Η Ελίνα Ψύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Οι σπουδές της αφορούν τη σκηνοθεσία κινηματογράφου (Σχολή Λυκούργου Σταυράκου) και Κοινωνιολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Έχει αποσπάσει το «Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη», ενώ η πρώτη της, μεγάλου μήκους, ταινία «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» έχει προβληθεί στο φεστιβάλ Βερολίνου και έχει λάβει βραβείο από το Works in Progress του Karlovy Vary IFF 2012. Με την ταινία της «Ο Γιος της Σοφίας» έλαβε το «Βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας» αλλά και πέντε διακρίσεις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Η Ελίνα έχει ιδρύσει τη δική της εταιρία παραγωγής «Jungle Films».

Πηγές: elenialexandrakis.wordpress.com, gfc.gr, art-works.gr, onassis.org, el.wikipedia.org.

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here