Δέκα αξέχαστα soundtracks σύγχρονων ελληνικών ταινιών

0
1012

Πολλά είναι τα υλικά που φτιάχνουν μια καλή ταινία, αλλά σίγουρα η μουσική της είναι αυτή που μπορεί να την απογειώσει. Αρκετοί συνθέτες μουσικής ταινιών, έχουν δηλώσει πως μέσα από αυτήν το κοινό μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματα ή τις σκέψεις των πρωταγωνιστών, να ζήσει πιο έντονα τη σκηνή και τα γεγονότα της ταινίας, αλλά και να μοιραστεί τα συναισθήματα που βγάζει. 

Γι’ αυτό άλλωστε κι όταν τελειώσει μια ταινία, συνήθως πέρα από κάποια μαγική σκηνή ή συγκλονιστική ατάκα θα μας μείνει η μουσική της, που θα θέλουμε να ακούμε ξανά και ξανά για να νιώσουμε όλα τα συναισθήματα που μας έκανε να νιώσουμε η ταινία. 

Διαφήμιση

Με αυτόν τον τρόπο θα ζήσουμε ξανά ή θα συστήσουμε σε κάποιον που δεν τις έχει δει, δέκα αγαπημένες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, μέσα από τα soundtrack τους. Κάποιες μπορεί να είναι γνωστές, άλλες πάλι μπορεί να είναι γνωστό το τραγούδι τους. Εσείς πόσες έχετε δει;

Πολίτικη Κουζίνα

Ξεκινάμε με μια αγαπημένη ταινία, γεμάτη αρώματα και μουσικές, που δε θα μπορούσε να μην είναι σε αυτή τη λίστα. Πρόκειται για την αγαπημένη «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη που προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2003 και έκτοτε οι μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα από τα  τραγούδια «Σταθμός» και «Μπαχάρι, Κανέλλα και Φιλί» δεν σταμάτησαν να μας γεμίζουν με όλα αυτά τα όμορφά συναισθήματά της.

Κανείς, βέβαια, δε θα μπορούσε να ξεχάσει και τη μαγική μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη στην ταινία «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, που είναι μια γλυκιά συντροφιά στο δύσκολο και μακρύ ταξίδι αυτών των γυναικών, που εκφράζει όλα τα βάσανα και τις δύσκολες στιγμές τους. 

Αλλά και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι μια θέση σε αυτή τη λίστα ανήκει δικαιωματικά στην «Ευτυχία», μια ταινία που τα τραγούδια της λένε την ιστορία της. Ένα πραγματικό διαμάντι από τον Άγγελο Φραντζή και τη μουσική επιμέλεια του Μίνου Μάτσα

Για να συνεχίσουμε, με την ταινία «Αν..» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, που ντύθηκε τη μελωδική φωνή της Δήμητρας Γαλάνη και συνεχίζει να συγκινεί όποιον ακούει το τραγούδι αυτό.

Έτσι, θα έρθει και η σειρά για μια ταινία που όταν έρχονται τα Χριστούγεννα, όλο και κάποιος θα θελήσει να μάθει για «Το Τανγκό των Χριστουγέννων», ειδικά όταν θα ακούσει τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα να τραγουδά το «Μια στιγμή για Πάντα» στους έντονους ρυθμούς του τάνγκο. 

Αλλά κι αφού περάσουν τα Χριστούγεννα και θα θέλει κάποιος να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο, μπορεί απλα να ακούσει τη μουσική της Κατερίνας Πολέμη από την «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη για να βρεθεί καλεσμένος στο γάμο της Όρσας και δει όλες τις τραγικές φιγούρες αυτής της ιστορίας. 

Κι αν νοσταλγήσει λίγη ποίηση από εκείνους τους δύσκολους καιρούς του ‘30 και του ‘40, μπορεί να ταξιδέψει από την Κρήτη στην Αθήνα μέσα από τη μουσική του Μίνου Μάτσα στην ταινία «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή. 

Εκεί στην Αθήνα, μπορεί να γίνει ένας από τους 200 κρατούμενους στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Το Τελευταίο Σημείωμα» και να χορέψει στην ανατριχιαστικές μουσικές επιλογές και συνθέσεις του Αλέξανδρου Βούλγαρη

Κι αν θελήσει να πάει ακόμα πιο πίσω στο χρόνο ο «El Greco» θα είναι εκεί να του πει την ιστορία του μέσα από τη ματιά του Γιάννη Σμαραγδή και ασύλληπτη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου (Vangelis).

Κι αυτό το ταξίδι μας θα ολοκληρωθεί, όπως άρχισε, με τη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, αλλά αυτή τη φορά για την ταινία «Νοτιάς», να παντρέυται με το έργο του Τάσου Μπουλμέτη.

Ταινίες μοναδικές, που φέρουν άξια του όνομα του ελληνικού κινηματογράφου και που μας χαρίζουν υπέροχες στιγμές μέσα από τις διηγήσεις και τις μουσικές τους.

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here