«Αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα»: Δύο οργανισμοί που παλεύουν δίπλα στα παιδιά

0
831

«Παιδί», μια λέξη τόσο αγνή από μόνη της. Τόσο τρυφερή, αθώα και συνάμα τόσο αβοήθητη. Μικρά πλάσματα, που έρχονται στη ζωή και οφείλουμε να τα πάρουμε από το χέρι και να τα βγάλουμε στο φως. Τι συμβαίνει όμως όταν το παιδί μας, είναι λιγάκι διαφορετικό εκ γενετής ή διαφοροποιείται μετέπειτα; Λίγο αλλιώτικο από τα υπόλοιπα της τάξης. Της γειτονιάς.

Η διαφορετικότητα που φέρει ένα παιδί με αναπηρίες μπορεί να το τραυματίσει ψυχολογικά, αν δεν το αγκαλιάσει η ίδια η οικογένεια και ύστερα το περιβάλλον του. Είναι σπουδαίο να καταφέρει να κοινωνικοποιηθεί ένα παιδί, που παραδείγματος χάριν δε μπορεί να δει, δε μπορεί να περπατήσει ή μια σπάνια ασθένεια το κράτησε πίσω.

Διαφήμιση

Η κοινωνία οφείλει να στηρίξει με κάθε τρόπο τον δύσκολο αγώνα αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους. Έτσι εκπληρώνεται και ο σκοπός της ύπαρξης μιας κοινωνίας. Όταν σταθεί στον «αδύναμο» και τον φέρει στο φως. Άλλωστε, αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα.

Αρωγοί σε αυτή τη αέναη μάχη, είναι και οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις «ΣΥΖΩΗ»  και «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ».

«ΣΥΖΩΗ»

Η «ΣΥΖΩΗ» είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο φιλανθρωπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2007, με έδρα την Καλαμαριά. Το αρχικό όνομα του συλλόγου ήταν «Αμυμώνη – Σύλλογος Θεσσαλονίκης». Ο στόχος βέβαια ήταν και είναι πάντα ο ίδιος. Να προσφερθούν στα παιδιά όλες οι προϋποθέσεις για αξιοπρεπή και ποιοτική εκπαίδευση, εξέλιξη και διαβίωση.

Η ΣΥΖΩΗ στέκεται δίπλα σε παιδιά με τύφλωση, αλλά και πρόσθετες αναπηρίες. Ένα παιδί μπορεί να έχει δύο ή και πάρα πάνω είδη αναπηρίας και όλα αυτά, είναι πολύ πιθανό, να προκαλέσουν προβλήματα επικοινωνίας και ένταξης στο κοινωνικό σύνολο. Ο Σύλλογος έχει ως στόχο, να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη, τόσο στο παιδί και την οικογένεια, όσο και στην κοινωνία με ενημερωτικές δράσης.

Στο βασικό κτίριο του Συλλόγου στεγάζεται η έδρα του. Η έδρα Πρώιμης Παρέμβασης βρεφών και παιδιών με διαταραχές όρασης, και το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.

Η έδρα Πρώιμης Παρέμβασης παιδιών (έως 6 ετών) με διαταραχές όρασης, είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα, και λειτουργεί από το 2006.  Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Υποστήριξη της λειτουργικής όρασης του παιδιού
  • Καλλιέργεια της αντιληπτικής ικανότητας και επικοινωνίας του μέσω της διαδικασίας του παιχνιδιού
  • Ανάπτυξη της σωματικής αντίληψης και της αυτονομίας του

Το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά από 7 ετών, προσφέρει μεταξύ άλλων:

  • Ειδική φυσική αγωγή
  • Εργοθεραπεία
  • Φυσιοθεραπεία
  • Λογοθεραπεία
  • Ατομική & ομαδική ψυχοθεραπεία

Ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο φιλανθρωπικού χαρακτήρα παρ΄ όλα αυτά, δε θα μπορούσε να σταθεί χωρίς τους εθελοντές του.  Και η ΣΥΖΩΗ διαθέτει δύο κατηγορίες εθελοντών.

Η πρώτη απαρτίζεται από τα άτομα που είναι μέσα στον χώρο και συνεισφέρουν στην εκπαίδευση των παιδιών. Κάθε χρόνο όμως, υπάρχουν λίγα άτομα σε αυτή την ομάδα. Αυτό συμβαίνει, διότι δεν είναι πολλοί εκείνοι που μπορούν να το φέρουν εις πέρας και από άποψη χρόνου και δυνατοτήτων.

Η δεύτερη ομάδα, είναι εκείνη που αναλαμβάνει τις εξωτερικές δράσεις. Μια μεγάλη εξωτερική δράση του Συλλόγου, είναι ο Σύζαθλος. Εκεί προσφέρεται στον κόσμο ένας αγώνας βουνού.

Μια διαφορετική δράση είναι η προετοιμασία δώρων έξω από γνωστό πολυκατάστημα, την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ συμμετέχει σε μπαζάρ και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Η ανάγκη για εθελοντές χωρίς ειδικές γνώσεις, υπάρχει πάντα.

Site: http://www.syzoi.gr/el/home-el/

«ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ»

Η «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ» είναι ένας Οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε στις 24 Απριλίου 2012. Η κ. Αναστασία Εμινίδου, σε ηλικία 22 ετών, ξεκίνησε δειλά δειλά τη δημιουργία του Οργανισμού. Σύμφωνα με την ίδια, του έδωσε αγάπη σαν να είναι παιδί της, ώστε να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί.

Ο Σύλλογος ασχολείται αποκλειστικά με παιδιά ανήλικα, είτε με ειδικές ανάγκες είτε άρρωστα με οποιαδήποτε ασθένεια. Έχει αναλάβει την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε παιδιά άπορων οικογενειών και την οικονομική στήριξη σε άρρωστα παιδιά με καρκίνο και παιδιά με ειδικές ανάγκες, κάθε 15 μέρες.

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ, έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα, πάνω από 400 οικογένειες. Τα κριτήρια για να βοηθήσουν μια οικογένεια είναι πολύ απλά:

  • Κάρτα ανεργίας
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Πιστοποιητικό απορίας
  • Μια έκθεση από κοινωνική λειτουργό, που αφορά την κατάσταση την οποία βρίσκεται η οικογένεια

Για να καταφέρει ο Οργανισμός, να φέρει εις πέρας το έργο του και τους στόχους τους οποίους έχει βάλει, στηρίζεται κατά βάση στις δωρεές και τους εθελοντές, που αγκαλιάζουν το έργο του.

Οι εθελοντές, είναι ο βασικός κορμός του. Είναι εκείνοι που πραγματοποιούν τα ψώνια που χρειάζονται για τα άπορα παιδιά, οργανώνουν τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, στηρίζουν και συντροφεύουν τις οικογένειες.

Στην ιστοσελίδα του μπορεί να βρει κανείς πολλούς τρόπους, για να κάνει την δωρεά του.  Ένα eshop με προϊόντα όπως βιβλία, ημερολόγια και μπλοκ ζωγραφικής. Λογαριασμούς για τραπεζική κατάθεση ή μεταφορά ποσού μέσω web banking. Και τέλος κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να βρει τα σημεία πώλησης των εφημερίδων, των περιοδικών και των εντύπων της οργάνωσης.

Η αποστολή τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών πρώτης ανάγκης, είναι πάντα αναγκαία.

Η μάχη για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων, της αξιοπρεπούς διαβίωσης και της δυνατότητας εξέλιξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες ή άπορων παιδιών, είναι σκληρή.

Χρειάζεται η αρωγή όλου του κόσμου, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά αυτά, να σταθούν στα δικά τους πόδια και να κοινωνικοποιηθούν.

Οι δύο αυτοί Σύλλογοι, «ΣΥΖΩΗ»  και «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», δίνουν το δικό τους αγώνα, και μας χρειάζονται δίπλα τους.

Γίνε και συ Εθελοντής ή κάνε την Δωρεά σου. Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η βοήθεια. Σημασία έχει η θέληση!

Site: https://frontidagiatopaidi.gr/

«Αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα»

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here