Νάνσυ Καλφούδη- Παπάκου: «Στην Ελλάδα η παρακμή της βιομηχανίας ήταν πολιτική απόφαση, παρμένη από ανθρώπους που δεν δούλεψαν ποτέ»

0
500

H πολυγραφότατη συγγραφέας Νάνσυ Καλφούδη- Παπάκου είναι μια συγγραφέας με μία πένα γεμάτη κοινωνικές και ανθρωπιστικές ανησυχίες. Πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο «Η κ. Άρτεμη Ριζάρη» που κυκλοφορεί από την Bookguru.gr. Η κ. Παπάκου μιλά για το βιβλίο της «Η κ. Άρτεμη Ριζάρη» στην Πηγή Παιδείας εξηγώντας ποια είναι και τι συμβολίζει.

Διαφήμιση

  • Κ .Καλφούδη, ποια είναι η Άρτεμις Ριζάρη;

Παρατηρώντας προσεκτικά τη ζωή της γυναίκας από το τέλος του δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και μέχρι τις μέρες μας, η κάθε μία γυναίκα θα μπορούσε να είναι μία Άρτεμη Ριζάρη. Με την επανεκκίνηση της οικονομίας των κρατών μέσα στην καρδιά της βιομηχανικής εποχής, οι ευκαιρίες για απασχόληση των γυναικών έξω από το σπίτι αναγκαστικά πολλαπλασιάστηκαν και βέβαια, με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στις μέρες μας, αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο. Το ερώτημα όμως που τίθεται ακόμα είναι με ποιο τρόπο οι γυναίκες θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο που θέτουν για τον εαυτό τους;

Από την εκδήλωση «Η Γυναίκα στα Χρόνια» που διοργάνωσε η Bookguru.gr μαζί με το biscotto.gr στο χώρο του biscotto community, με σκοπό την παρουσίαση του βιβλίου «Η Κυρία Άρτεμη Ριζάρη». Στο πάνελ συμμετέχουν (από δεξιά προς αριστερά): η δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω Μίνα Φιλιοπούλου, η συγγραφέας Νάνσυ Καλφούδη, η δημοσιογράφος Έλσα Αγοραστού που συντονίζει και την εκδήλωση και η ψυχολόγος Γεωργία Κιζιρίδου.
  • Ποια είναι τα μαθήματα ή τα διδάγματα εκείνα που μπορεί να πάρει μια γυναίκα από το βιβλίο αυτό;

 Η κλασική απάντηση σ’ αυτό είναι  “με τη γνώση και την εξειδίκευση”, δύο στοιχεία που σήμερα μπορεί να φαίνονται προφανή, αλλά κατά την χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, δηλ. κατά τα τελευταία χρόνια της χούντας και αμέσως μετά την μεταπολίτευση στην Ελλάδα, η απόφαση για την ανώτατη μόρφωση των κοριτσιών δεν ήταν εύκολη. Μπορούσε να σκοντάψει επάνω στις προκαταλήψεις της οικογένειας, στην οικονομική στενότητα και στον σεξισμό, στοιχεία που βέβαια ισχύουν ακόμη ως ένα βαθμό. Παρ’ όλα αυτά, μόνο η επιμονή και η προσπάθεια μπορούν να οδηγήσουν τις νέες στον επιθυμητό τους στόχο.

  • Διαβάζοντας το βιογραφικό σας βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με την ηρωίδα σας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό;

Δεν πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο και κυρίως όχι σε ό,τι αφορά τις προσωπικές στιγμές των ηρώων της ιστορίας μας.  Οι λεπτομερείς περιγραφές των καταστάσεων που επικρατούσαν στη βιομηχανία κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης, έχουν σαφώς πέσει στην αντίληψή μου -άλλωστε για να γράψει κάποιος συγγραφέας ένα βιβλίο πρέπει να ξέρει πολύ καλά για τι πράγμα μιλάει, έτσι δεν είναι;

  • Μέσα από την ζωή της ηρωίδας σας, σκιαγραφείται η πολιτικοοικονομική κατάσταση τόσο της χουντικής όσο και της μεταχουντικής Ελλάδας. Θα μπορούσατε να περιγράψετε με λίγα λόγια τα κύρια χαρακτηριστικά της κάθε εποχή; Υπάρχουν διαφορές με την πολιτικοοικονομική κατάσταση της εποχής μας; Και αν ναι ποιες;

Η ζωή του κάθε ανθρώπου τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στον προσωπικό τομέα πρέπει να συμπλέει ομαλά με την γεωπολιτική κατάσταση του τόπου του. Μέσα από τα μάτια της Άρτεμης βλέπουμε καθαρά την υπέρογκη προσπάθεια που καταβλήθηκε για να μπει η χώρα μας στην ευρωπαϊκή της ρότα, μέχρι το σημείο βέβαια που αυτό ήταν συμβατό με τις δυνατότητες που διέθετε από την πλευρά της η εντόπια δημόσια διοίκηση. Στη σημερινή εποχή, η προσπάθεια αυτή έχει ατονήσει, αφού τα περισσότερα λαμπρά μυαλά των νέων μας αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στο εξωτερικό, σε αναζήτηση του κατάλληλου περιβάλλοντος για να αναπτύξουν την καριέρα τους και να προσφέρουν τις δυνάμεις τους στην εκεί κοινωνία που τους αποδέχθηκε.

  • Έχοντας ζήσει έντονα την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα ποιες πιστεύετε ότι είναι οι αιτίες της παρακμής της; 

Στην Ελλάδα η παρακμή της βιομηχανίας ήταν πολιτική απόφαση, παρμένη από ανθρώπους που δεν δούλεψαν ποτέ τους ή και -ακόμα χειρότερο- από αυτούς που παρασύρθηκαν από κακούς συμβούλους οι οποίοι τάζοντάς τους τα “πολλά ψηφαλάκια” απέβλεπαν σε “πολλά λεφτουδάκια από τις εισαγωγές αγαθών” μέσα στη δική τους την τσέπη.

  • Στην περίληψη του βιβλίου σας γίνεται έντονη αναφορά στις διεθνές σχέσεις και επαφές. Ποια είναι τα μαθήματα εκείνα που έχετε πάρει και επιθυμείτε να δώσετε στον κόσμο;

 Η βαθειά γνώση του αντικειμένου της εργασίας της κάθε καλής επαγγελματία και η αντίστοιχη λεπτομερής παρακολούθηση των γεωπολιτικών εξελίξεων των αγορών όπου κινείται είναι το άλφα και το ωμέγα για την επιτυχία της καριέρας της.

  • Επιστρέφοντας στο θέμα του βιβλίου σας και στην Άρτεμη Ριζάρη, συμμερίζεστε την άποψη εκείνη που λεει ότι η γυναίκα δεν μπορεί να αναρριχηθεί σε υψηλά ιστάμενες θέσεις λόγω του glass ceiling, ή θεωρείτε ότι αυτό δεν ισχύει πλέον; Υπάρχουν διαφορές ως προς την θέση της γυναίκας του τότε και του σήμερα

Τα εμπόδια που ορθώνονται στην καριέρα της γυναίκας είναι πολλά και καθημερινά. Άλλωστε, αυτό είναι ένα από τα κυριότερα σημεία του βιβλίου μου, όπου μία γραμματεύς του Διεθνούς Συνεδρίου ρωτάει την Άρτεμη: “Μα πότε διαβήκατε τη γραμμή;” Εκεί χρειάζεται εγρήγορση και εξυπνάδα… αλλά δε θα σας τα πω όλα τώρα, σας αφήνω να τα διαβάσετε  στο βιβλίο!

  • Από που μπορεί να προμηθευτεί κανείς το βιβλίο σας; Ποιοι είναι οι συντελεστές του; Επόμενο συγγραφικό έργο θα έχουμε;

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή από το site της BOOKGURU, αλλά και σε έντυπη μορφή από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

Και, ναι, το επόμενο συγγραφικό μου πόνημα έχει σχέση με το “τυχαίο!”

Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε τη ευκαιρία να μιλήσω γι αυτό το πολύ σοβαρό πολιτικό και αλληγορικό θέμα μέσα από τις όμορφες εικόνες της γαλάζιας μας Κρήτης και της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ.

Διαφήμιση
Previous articleΕκδόσεις Πηγή Παιδείας: «Ασημένιο Βουνό» της Σούλας Τσιάτσιου
Next articleΓιώργος Δάμτσιος: Στην παρούσα φάση πάντως, το crime-thriller είναι μάλλον στην κορυφή των προτιμήσεων. Του χρόνου ενδεχομένως όχι!
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here