Γιώργος Δάμτσιος: Στην παρούσα φάση πάντως, το crime-thriller είναι μάλλον στην κορυφή των προτιμήσεων. Του χρόνου ενδεχομένως όχι!

0
418

Ο πολυτάλαντος συγγραφέας Γιώργος Δάμτσιος απαντά στις ερωτήσεις της Πηγής Παιδείας και στην Μάουρα Ρομπέσκου

Διαφήμιση

1.   Γνωρίστε μας τον άνθρωπο Γιώργο Δάμτσιο.

Νομίζω ότι δεν κρύβω κάτι το σημαντικό από τους αναγνώστες μου –ή τουλάχιστον αυτό δηλώνω για να μην μπει κανείς στην κάμαρα που κρύβω τα πτώματα! Πέρα της πλάκας, τώρα, είμαι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ενώ το αγαπημένο μου χόμπι είναι το να μην αφήνω ούτε ένα δευτερόλεπτο να πάει χαμένο. Μου αρέσει πολύ το διάβασμα, η metal μουσική, ο αθλητισμός (αν και οι άπειρες υποχρεώσεις με έχουν κάνει να τον παρατήσω αρκετά πια), καθώς και η συγγραφή. Μένω στη Νάουσα Ημαθίας, στην οποία παραδίδω μαθήματα δημιουργικής γραφής για λογαριασμό του Δήμου, ενώ σύντομα θα ανοίξω και βιβλιοπωλείο. Τέλος, παίζω και μπάσο στους Silent Vortex, μια metal μπάντα που εδρεύει στην πόλη μου.

2.   Ήταν όνειρο ζωής η συγγραφή ή προέκυψε στην πορεία.

Γράφω από μικρό παιδί. Είναι κάτι που με γεμίζει και με χαροποιεί. Είναι κάτι που αγαπώ να υπηρετώ και θέλω να το κάνω για όσο περισσότερο μπορώ.

3.   Τρόμος, φαντασία, αστυνομικό, παιδική λογοτεχνία, τα υπηρετείτε όλα με επιτυχία. Ποιο σας εκφράζει περισσότερο;

Και δεν είναι μόνο αυτά! Υπάρχουν βιβλία στην άκρη (κάποια απ’ αυτά θα εκδοθούν) τα οποία ανήκουν σε ακόμα περισσότερα λογοτεχνικά είδη. Αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή ως αναγνώστης διαβάζω κυριολεκτικά τα πάντα. Έτσι, κατά περιόδους, με πιάνει μεγαλύτερη όρεξη για κάποιο είδος σε σχέση με κάποιο άλλο, τόσο αναγνωστικά όσο και συγγραφικά. Δεν ξέρω αν κάποιο απ’ όλα είναι τελικά το αγαπημένο μου, ίσως να είναι μια μεταβαλλόμενη απάντηση… Στην παρούσα φάση πάντως, το crime-thriller είναι μάλλον στην κορυφή των προτιμήσεων. Του χρόνου ενδεχομένως όχι!

4.   Metal chapters!  Ποιος ο ρόλος της μουσικής στην ζωή σας;

Καθοριστικός, θα έλεγα. Ακούω metal μουσική από τις αρχές γυμνασίου και δεν σταμάτησα ποτέ. Και νομίζω ότι θα ήμουν λειψός εσωτερικά αν δεν είχα ανακαλύψει αυτό το είδος από νωρίς. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, όπως προανέφερα, παίζω μπάσο στους Silent Vortex. Κάπως έτσι προέκυψαν τελικά και τα δύο Metal Chapters, στα οποία μαζί με τους Roger Rovento και Μάριο Δημητριάδη συνδυάζουμε τις μεγάλες μας αγάπες, τη metal και τη λογοτεχνία.

5.   Ευγενείς άγριοι, μια τετραλογία [μέχρι στιγμής] στα δύο πρώτα πρωταγωνιστής ο Λούκα Κοντρέτι, νεαρός, όμορφος, παρορμητικός,  στα επόμενα δύο τον πρώτο ρόλο παίρνει ο Τζόρτζ Ντόρμερ, ώριμος, σε ηλικία και προσωπικότητα, έμπειρος, αποτελεσματικός, με αρκετά κρυμμένα μυστικά. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Έχει να κάνει με την προσωπική σας εξέλιξη και ωρίμανση; 

Βασικά υπάρχουν δύο διαφορετικές απαντήσεις που ισχύουν αμφότερες: Η μία έχει να κάνει με κάτι που επίσης προανέφερα, το ότι μου αρέσει να διαβάζω και να γράφω σε διαφορετικά λογοτεχνικά είδη. Συνεπώς, η σειρά των Ευγενών Αγρίων δεν θα μπορούσε να «γλυτώσει» απ’ αυτό. Τα πρώτα δύο βιβλία ήταν πιο κοντά στο είδος της περιπέτειας (το 1ο κατασκοπική, το 2ο αστυνομική). Τα επόμενα δύο όμως είναι πιο κοντά στο ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία ρεαλιστικού τρόμου (το 3ο) και αστυνομικό θρίλερ (το 4ο). Μοιραία, ίσως, πήρε τα ηνία και άλλος χαρακτήρας, ο Ντόρμερ, μιας και το στυλ του έρχεται κοντύτερα σ’ αυτά.

Όμως, υπάρχει και δεύτερη εξήγηση: Αρχικά ο Ντόρμερ ήταν να κάνει απλώς ένα πέρασμα από το πρώτο βιβλίο των Ευγενών Αγρίων, μιας και γι’ αυτόν ετοίμαζα δική του, ξεχωριστή σειρά. Εφόσον όμως τελικά «μονιμοποιήθηκε», η δεύτερη σειρά βιβλίων ενσωματώθηκε στους Ευγενείς Άγριους και έτσι προέκυψε ό,τι προέκυψε!

6.   ‘Πρέπει να σώσουμε τον Χάρη’. Μια εφηβική περιπέτεια. Πόσα στοιχεία έχει από την παιδική σας ηλικία. Πες μας κάτι από αυτήν που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την μετέπειτα εξέλιξή σας; Η ιστορία εξελίσσεται στην Ελληνική επαρχία, πόσο εύκολα θα μπορούσε να μεταφερθεί στα τσιμεντένια όρια της πρωτεύουσας; Πόσο διαφορετικοί θα ήταν οι Ήρωες; Πόσο διαφορετική θα ήταν η περιπέτεια που θα ζούσαν;

Το «Πρέπει να σώσουμε τον Χάρη» νομίζω ότι έχει αρκετά στοιχεία από την προεφηβική μου ηλικία. Δεν εννοώ κάτι το άμεσο, αλλά ότι υπάρχουν πράγματα που ταιριάζουν στο δικό μου «τότε». Παρ’ όλα αυτά, τα έχω ελαφρώς προσαρμόσει και λίγο κοντύτερα στο σήμερα, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αγγίζει, έστω και λίγο, και τα παιδιά του «τώρα». Νομίζω πάντως ότι είναι μια περιπέτεια της ελληνικής επαρχίας και δεν θα ταίριαζε και πολύ στην πρωτεύουσα. Θα μπορούσε, αλλά νομίζω πως η περιπέτεια, όπως και οι πρωταγωνιστές της, θα ήταν διαφορετικοί. Θα προτιμούσα να γράψω πάντως άλλο βιβλίο παρά να αναπροσαρμόσω αυτό. Το καθένα θα είχε τη δική του χάρη.

7. Και μετά το Χάρη τι; Θα δοκιμαστείτε σε άλλο είδος;  Ή θα έχουμε την συνέχεια της αγαπημένης μας σειράς;

Το πέμπτο βιβλίο της σειράς των Ευγενών Αγρίων είναι προγραμματισμένο να βγει τον Σεπτέμβριο. Κανονικά υπάρχει και κάτι ακόμη προγραμματισμένο νωρίτερα, το οποίο μάλιστα είναι σε ένα ολοκαίνουριο για μένα είδος, αλλά υπάρχει πιθανότητα και μερικής ή ακόμα και ολικής αναπροσαρμογής των πλάνων. Μιλάμε πάντως για έτοιμα βιβλία, οπότε κάθε πιθανή αναπροσαρμογή θα είναι μόνο για καλό!

Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα Γεώργιο Δάμτσιο για την συνέντευξη και την συνεργασία!

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here