Home Άποψη Οι καλύτερες διακοπές δεν χρειάζονται βαλίτσες.

Οι καλύτερες διακοπές δεν χρειάζονται βαλίτσες.

0
46
Οι ομορφότερες αποδράσεις δεν χρειάζονται αποσκευές.

Το καλοκαίρι ανέκαθεν συμβόλιζε την ελευθερία, την ξεγνοιασιά και τις πολύτιμες οικογενειακές στιγμές. Είναι η εποχή που τα παιδιά αφήνουν πίσω τους τη σχολική καθημερινότητα και ανυπομονούν να γεμίσουν τις μέρες τους με παιχνίδι, γέλια, εξερευνήσεις και νέες εμπειρίες.

Για πολλούς, το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με ταξίδια, παραλίες, νησιά και αποδράσεις. Ωστόσο, πίσω από τις λαμπερές εικόνες που κατακλύζουν καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που βιώνουν σιωπηλά χιλιάδες οικογένειες.

Διαφήμιση

Η σύγχρονη εποχή έχει καταστήσει την καθημερινότητα των γονέων ιδιαίτερα απαιτητική. Η οικονομική αβεβαιότητα, η αύξηση του κόστους ζωής, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, η εργασιακή ανασφάλεια, οι περιορισμένες άδειες, οι αυξημένες οικογενειακές ανάγκες, αλλά και οι συνεχείς απαιτήσεις της καθημερινότητας, συχνά δεν επιτρέπουν σε πολλές οικογένειες να πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές διακοπές που ονειρεύονται. Για αρκετούς γονείς, η αδυναμία αυτή συνοδεύεται από ένα αίσθημα απογοήτευσης, ακόμη και ενοχής.

«Μήπως στερώ από το παιδί μου όμορφες εμπειρίες;»

«Μήπως θα αισθανθεί διαφορετικό από τους συνομηλίκους του;»

«Μήπως δεν είμαι αρκετός;»

Ερωτήματα που γεννιούνται μέσα στην καρδιά κάθε γονέα που επιθυμεί να προσφέρει το καλύτερο στα παιδιά του. Κι όμως, ίσως ήρθε η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει πραγματικά «όμορφες διακοπές». Διότι οι πιο πολύτιμες παιδικές αναμνήσεις δεν δημιουργούνται απαραίτητα σε μακρινούς προορισμούς ούτε με ακριβά εισιτήρια. Δημιουργούνται μέσα από το συναίσθημα. Τα παιδιά δεν θυμούνται μόνο τους τόπους. Θυμούνται κυρίως τον τρόπο με τον οποίο ένιωσαν. Θυμούνται το γέλιο που μοιράστηκαν με τους γονείς τους, τις ιστορίες που άκουσαν πριν κοιμηθούν, τα παιχνίδια στο σαλόνι, τις βραδινές βόλτες, το παγωτό στο παγκάκι της γειτονιάς, τις αγκαλιές, τις συζητήσεις και εκείνες τις μικρές στιγμές που γέμισαν την καρδιά τους με ασφάλεια και αγάπη.

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η σύγκριση έχει εισβάλει έντονα στη ζωή μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν αδιάκοπα εικόνες φαινομενικά τέλειων διακοπών, δημιουργώντας συχνά την ψευδαίσθηση ότι η ευτυχία μετριέται σε προορισμούς, πολυτελή καταλύματα ή εντυπωσιακές εμπειρίες.

Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν στιγμές, όχι ολόκληρες ζωές. Καμία οικογένεια δεν είναι τέλεια. Κάθε οικογένεια δίνει τους δικούς της αγώνες, αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις και πορεύεται με τις δικές της δυνατότητες. Η αξία ενός γονέα δεν καθορίζεται από τον αριθμό των ταξιδιών που μπορεί να προσφέρει στα παιδιά του. Καθορίζεται από την παρουσία του. Από τη διαθεσιμότητά του να ακούσει, να στηρίξει, να παίξει, να αφιερώσει χρόνο και να δημιουργήσει στιγμές ουσιαστικής σύνδεσης.

Γιατί, τελικά, το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να προσφέρει ένας γονιός σε ένα παιδί είναι ο χρόνος. Ένας χρόνος αυθεντικός. Χωρίς περισπασμούς. Χωρίς βιασύνη. Χρόνος γεμάτος αγάπη.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως η μαγεία των παιδικών χρόνων γεννιέται συχνά μέσα στα πιο απλά πράγματα: σε ένα απογευματινό πικνίκ στο πάρκο, σε μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα, σε ένα αυτοσχέδιο κάμπινγκ στο μπαλκόνι, σε μια οικογενειακή βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια ή στην ανάγνωση ενός αγαπημένου παραμυθιού κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Και ίσως εδώ κρύβεται το μεγαλύτερο μυστικό των παιδικών καλοκαιριών.

Η φαντασία.

Γιατί ένα βιβλίο μπορεί να γίνει το πιο μαγικό εισιτήριο. Να ταξιδέψει τα παιδιά σε κόσμους μακρινούς, σε παραμυθένια βασίλεια, σε τόπους όπου όλα είναι δυνατά. Εκεί όπου οι ήρωες ζωντανεύουν και τα όνειρα αποκτούν φτερά. Εκεί που οι μάγισσες πηγαίνουν διακοπές!

Αν, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι δεν υπάρχουν βαλίτσες στην είσοδο του σπιτιού σας, μην επιτρέψετε στην απογοήτευση να επισκιάσει τις ημέρες σας. Γεμίστε τις με ιστορίες. Με παιχνίδι. Με γέλιο. Με αγκαλιές. Με στιγμές που δεν κοστίζουν τίποτα, αλλά αξίζουν τα πάντα. Διότι, όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, δεν θα θυμούνται απαραίτητα το ξενοδοχείο, τον προορισμό ή τα χιλιόμετρα που διένυσαν. Θα θυμούνται ποιος ήταν δίπλα τους. 

Και τότε θα καταλάβουμε όλοι πως οι πιο όμορφες διακοπές δεν χρειάζονται βαλίτσες.

Στο Frantzeska’s Fairystories πιστεύουμε πως οι πιο μαγικές διαδρομές δεν ξεκινούν πάντα από έναν σταθμό ή ένα λιμάνι. Συχνά ξεκινούν από μια αγκαλιά, μια ιστορία και μια καρδιά γεμάτη αγάπη.

Διαφήμιση
Previous articleΛογοτεχνικά Βραβεία Πηγή Παιδείας: Οι Συγγραφείς παίρνουν τον λόγο
Frantzeska Voulagka
Frantzeska’s FairyStories!Καλώς ήρθες στον κόσμο μου!Είμαι η Φραντζέσκα Βουλάγκα, παιδαγωγός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων - μα πάνω απ’όλα , μαμά δύο παιδιών που μου θυμίζουν κάθε μέρα πως η μαγεία κρύβεται στα πιο απλά πράγματα: στο παιχνίδι,στη φροντίδα, στη χαρά της ανακάλυψης. Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που αγαπώ και που μου χαρίζει απλόχερα εικόνες, στιγμές και αφορμές για ιστορίες. Εργάζομαι στη Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής και Οικογενειακής Μέριμνας του Δήμου Θεσσαλονίκης και από πολύ νωρίς συνειδητοποίησα πως ο κόσμος των παιδιών είναι γεμάτος θαύματα-αρκεί να σταθείς λίγο κοντά τους , να τα ακούσεις , να τα νιώσεις. Παρά τη διοικητική μου θέση , η επαφή μου με τον κόσμο των παιδιών παραμένει καθημερινή και ζωντανή, αποτελώντας συνεχή πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή των βιβλίων μου. Η συγγραφή για εμένα δεν είναι απλώς δημιουργία. Είναι φυσική συνέχεια της ζωής μου. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα γίνω συγγραφέας παιδικής Λογοτεχνίας. Οι ιστορίες μου γεννήθηκαν απλά μέσα από πραγματικές εμπειρίες, μικρές στιγμές καθημερινότητας που μεταμορφώθηκαν σε παραμύθια με χρώμα, γέλιο και τρυφερότητα. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα η παιδική εμπειρία: οι σχέσεις, τα συναισθήματα, το παιχνίδι, η αγάπη γονιού και παιδιού.Από το 2020μέχρι σήμερα,έχω την τύχη να κρατώ στα χέρια μου πέντε βιβλία ,που αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους. Κάθε ββιβλίο μου , κάθε αφήγηση είναι μια μικρή γέφυρα ανάμεσα στη μαγεία και την καθημερινότητα:. Ο Αι Βασίλης και η μάγισσα Τιτώ (iWrite, 2020) . To Γκρίζο Ουράνιο Τόξο (Πηγή Παιδείας,2022) . Η Μαμά Ξέρει (Διάπλαση,2023) . Η Μάγισσα Τιτώ πάει διακοπές ( Πηγή Παιδείας,2024) . Και σύντομα, Η μάγισσα Τιτώ πηγαίνει στο σχολείο (Πηγή Παιδείας,2025)Το νέο μου blog είναι ένα εβδομαδιαίο ταξίδι επικοινωνίας: Θα ταξιδέψουμε μαζί σε ό,τι αγγίζει την παιδική ψυχή και την οικογένεια. Συνεντεύξεις με συγγραφείς ,με δημιουργούς , με γυναίκες επαγγελματίες της πόλης μας αλλά και με μητέρες που μοιράζονται σκέψεις και ιστορίες με αγάπη , αλλά και για όλα όσα μας ενώνουν-παιδιά, γονείς,δημιουργούς. Μια ζωντανή γωνιά όπου το κάθε παιδί, ο κάθε γονιός και κάθε φίλος της Λογοτεχνίας θα βρίσκει έμπνευση, ιδέες και λίγη ....μαγεία από τη ζωή.Καλώς ήρθατε στον κόσμο μου- έναν κόσμο που μιλάει τη γλώσσα της παιδικής καρδιάς! Διάβασε, μοιράσου, εμπνεύσου, ταυτίσου ελεύθερα!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here