Βιβλιοκριτική: Τα «Μυθοσκορπίσματα» της Σωτηρίας Ιωαννίδου

0
687

*του συγγραφέα Κωνσταντίνου Ανυφαντή

Από μικρό με γοήτευαν τα παραμύθια του τόπου μου. Από μικρός ζητούσα από την γιαγιά μου να μου διηγηθεί ξανά και ξανά ιστορίες για νεράιδες, δράκους, πρίγκιπες και βασιλοπούλες.
Έτσι όταν έπεσε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο το ρούφηξα στην κυριολεξία μέχρι τα εξώφυλλα του. Ο λόγος για τα «Μυθοσκορπίσματα» της Σωτηρίας Ιωαννίδου. Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο των 140 περίπου σελίδων που όμως διαβάζεται με μια ανάσα.

Διαφήμιση


Στις σελίδες του ξεκινάς την περιπλάνηση από την μυστηριώδη Λυκοφή του Έβρου, συνεχίζεις στην μαγική Σαμοθράκη και αφού περάσεις από όλη την Μακεδονία,την Θεσσαλία φτάνεις μέχρι την Εύβοια.
Οι ιστορίες της Ιωάννας είναι κατευθείαν από την πηγή. Λόγια που ειπώθηκαν από καλοσυνάτες γιαγιούλες και παππούδες και καταγράφηκαν από την ίδια με μεράκι και αγάπη. Και αυτές οι αυθεντικές εξιστορήσεις κάνουν το βιβλίο τούτο ξεχωριστό.

Η κινηματογραφική γραφή της Ιωαννίδου δεν κουράζει τον αναγνώστη. Τον ταξιδεύει σε βουνά με ξωθιές και χαμοδράκια. Σε βρύσες και πηγάδια στοιχειωμένα και σε παράξενες γριές. Σε αρκετές ιστορίες μπορεί να τρομάξεις ή να συγκινηθείς. Μα σαν τελειώσει το βιβλίο θα έχεις μια χαρά για αυτό το μαγικό ταξίδι στις δεισιδαιμονίες του τόπου.
Το ότι η συγγραφέας μας αναφέρει μύθους και που δεν είναι πολύ γνωστοί το κάνει ακόμη πιο ωραίο το βιβλίο. Φυσικά το εξώφυλλο του με την πινελιά των εκδόσεων Πηγή το κάνει πιο μυστηριώδες και μαγικό.
Ιωάννα συγχαρητήρια. Περιμένω με λαχτάρα το επόμενο ταξίδι στους μύθους και θρύλους του τόπου μας.

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here