Παιδικό Βιβλίο: Μια όαση μέσα στην καθημερινότητα

0
705

Παιδικό βιβλίο, δυο καθημερινές λέξεις.

Ίσως κάτι απλό, άλλες φορές κάτι πιο πολύπλοκο από ότι φαίνεται. Μα πάντα κρύβει κάτι το μαγευτικό, κάτι το ταξιδιάρικο, κάτι το χρωματιστό, το πλουμιστό!

Διαφήμιση

Το παιδικό βιβλίο έχει πραγματικά μαγικές ικανότητες. Βοηθάει το παιδί να νιώσει ελεύθερο, να πετάξει μακριά, να μάθει να αντιμετωπίζει τους φόβους του, να μάθει να εκφράζεται, να μάθει να σέβεται τους πάντες. Οι λέξεις δένουν με τις εικόνες και το αποτέλεσμα μπαίνει σε εκατομμύρια σπίτια ανά τον κόσμο για να δώσει ελπίδα, να εξάψει τη φαντασία, να μαλακώσει τη σκληρότητα που υπάρχει στον κόσμο, να πει κάτι που εμείς οι μεγάλοι δυσκολευόμαστε.

Δεν είναι μόνο ο συγγραφέας που δίνει τον εαυτό του. Είναι ο εικονογράφος που μέσα από τις ζωγραφιές του ζωντανεύει η ιστορία. Είναι ο σωστός εκδότης που έχει την κατάλληλη ομάδα για να στηρίξει το καλό παιδικό βιβλίο. Είναι οι μικροί αναγνώστες που θα δώσουν φτερά σε αυτή την ομάδα να προσπαθήσει κι άλλο, για να έχει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Πιάνεις στα χέρια σου το βιβλίο, το επεξεργάζεσαι, το μυρίζεις και νιώθεις μια αγαλλίαση και ταυτόχρονα μια προσμονή να δεις τι έχει να σου πει. Το ξεφυλλίζεις προσεκτικά, κοιτάζεις το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο. Κάποια βιβλία σε μαγεύουν από την πρώτη στιγμή, κάποια άλλα θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο μαζί σου. Μα πάντα – με σπάνιες εξαιρέσεις – ένα βιβλίο έχει κάτι να σου προσφέρει, ένα μήνυμα να σου περάσει. Και όλοι εμείς οι μεγάλοι οφείλουμε να περάσουμε αυτά τα συναισθήματα που νιώθουμε για το βιβλίο στα παιδιά μας, να τους δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν κι αυτά τον νέο κόσμο που θα ξεδιπλωθεί μπροστά τους.

Το παιδικό βιβλίο δεν γιορτάζει μόνο μία μέρα. Το παιδικό βιβλίο έχει την τιμητική του κάθε ώρα της μέρας αλλά και της νύχτας. Τα παιδιά δεν έχουν ωράριο για τα βιβλία. Τα θέλουν όταν είναι χαρούμενα, όταν νιώθουν λυπημένα, όταν έχουν νευριάσει, όταν νιώθουν μοναξιά. Και δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά αυτό. Κι εμείς οι μεγαλύτεροι νιώθουμε έτσι. Διάβασε ένα παραμύθι με τα παιδιά σου, με τα εγγόνια σου, με τους μαθητές σου, με τα ανίψια σου, με τα παιδιά των φίλων σου και αφέσου. Μην το σκεφτείς πολύ και μην το αναλύσεις. Απλά νιώσε τα λόγια να μιλούν απευθείας στην καρδιά σου!

Συγγραφείς στην ερώτηση ‘’Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του παιδικού βιβλίου στην ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού;’’ απάντησαν:

‘’Ένα βιβλίο είναι ικανό να ανοίξει πολλούς και διαφορετικούς κόσμους σε ένα παιδί, βοηθώντας το παράλληλα να ανακαλύψει τον εαυτό του και να φτιάξει τον μοναδικό δικό του κόσμο μέσα στον οποίο επιθυμεί να ζήσει. Η αυτογνωσία, η ενσυναίσθηση, η κριτική σκέψη είναι μόνο λίγα από τα εφόδια που προσθέτει ένα παιδικό βιβλίο στη φαρέτρα της ανάπτυξης ενός παιδιού.’’ Λένα Πετροπούλου, νηπιαγωγός και συγγραφέας

‘’Τα παιδιά δεν τα διαβάζουν τα παραμύθια, τα ζουν! Γι’ αυτά η πραγματικότητα και το θαύμα είναι ένα και το αυτό, δεν τα ξεχωρίζουν. Μπαίνουν μέσα στο παραμύθι, γίνονται ένα με τον ήρωα, περνούν μαγικά μονοπάτια, αντιμετωπίζουν κινδύνους και στο τέλος νικούν. Έτσι διασκεδάζουν, ενεργούν νοερά, κατανοούν τη ζωή και εξελίσσουν τον εαυτό τους. Είναι μαγεία το παραμύθι και το παιδί τη ζει με όλη του την ψυχή!’’ Ευαγγελία Στρατή, Συγγραφέας – εισηγήτρια σεμιναρίων, μαθημάτων δημιουργικής γραφής

‘’Υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες και έρευνες που αποδεικνύουν πως η ανάγνωση βιβλίων με τα παιδιά μας από όταν είναι ακόμη πολύ μικρά, η αφήγηση παραμυθιών και ιστοριών, είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξή τους. Η λογοτεχνία και η μόρφωση αποτελούν άκρως απαραίτητες ανάγκες για τον άνθρωπο. Συμβάλλουν στην κατανόηση του κόσμου γύρω του και όλο αυτό ξεκινάει με την απλή διαδικασία της αφήγησης.’’ Ελισσάβετ Αρκολάκη, Συγγραφέας, Μεταφράστρια, Σύμβουλος Μάρκετινγκ

Κάποια από τα αποσπάσματα των απόψεων είναι από moschosbooks.gr

Ειρήνη Κεμερλή, μαμά και εκπαιδευτικός

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here