Aλεξάνδρα Τσότσου: Αποδοκιμάζω, τους ανθρώπους που ζουν με στερεότυπα!

0
494

Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Τσότου δίνει την δική της συνέντευξη στον συγγραφέα Γιώργο Δόλγυρα και στην Πηγή Παιδείας για το νέο της βιβλίο «Μάλλον δε θα επρέπε» από τις Εκδόσεις Διάνοια.

  • Ξεκινώντας αυτή τη συνέντευξη θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε, θα μας συστηθείτε λέγοντας λίγα πράγματα για εσάς;

Με λένε Αλεξάνδρα, είμαι αρθρογράφος στο μεγαλύτερο πόρταλ site www.pillowfights.gr και πρόσφατα έγινα επίσημα συγγραφέας με το πρώτο μου συγγραφικό μυθιστόρημα.

Διαφήμιση
  •  Συνεχίζοντας τις προσωπικές ερωτήσεις, Τι αγαπάτε, τι φοβάστε και τι έχετε χάσει;

Αγαπάω τον γιό μου, έχω απαλλαχτεί από τους φόβους μου και έχω χάσει την ανασφάλεια μου (γέλια δεν την θέλω πίσω)

  • Ποια χαρακτηριστικά επιδοκιμάζετε και αποδοκιμάζετε στους ανθρώπους;

Επιδοκιμάζω νέες αντιλήψεις και απόψεις, δε σημαίνει ότι τις εφαρμόζω κιόλας

Αποδοκιμάζω, τους ανθρώπους που ζουν με στερεότυπα.

  • Και τώρα πάμε στο έργο σας. Πώς φτάσατε στη συγγραφή του; Από πού αντλήσατε έμπνευση και πόσο καιρό σας πήρε να το ολοκληρώσετε;

Σε μια εποχή που βίωνα μια ιδιαίτερη μεταβατική περίοδο, ξεκίνησα να διαβάζω καθετί σε άρθρο, που ενδεχομένως θα με έκφραζε. Έψαχνα αυτό που θα με βοηθούσε να ταυτιστώ και τελικά βρήκα τον τρόπο να γίνω αρθρογράφος. Αυτή ήταν η αρχή και έπειτα η παρότρυνση της επιστήθιας φίλης, που επανειλημμένα μου έλεγε να γράψω ένα βιβλίο. Έγραφα πολλά άρθρα και κάθε φορά μου έλεγε το ίδιο, «Γράψε ένα βιβλίο. Με τόσα άρθρα θα είχες γίνει και συγγραφέας».

Έτσι έγινε και έτσι έχουμε σήμερα στα χέρια μας το «Μάλλον δεν θα έπρεπε».

  •  «Μάλλον Δεν Θα Έπρεπε»,o τίτλος του έργου σας. Τι είναι αυτό το οποίο μάλλον δεν θα έπρεπε;

Ο τίτλος είναι αυτούσιος από την πλοκή του έργου. Θα κάνω μια αναφορά στον τίτλο και θα δώσω μια επιπλέον εξήγηση. Δηλαδή, η λέξη «μάλλον» είναι μια έννοια αμφίβολη, το «πρέπει» από την άλλη έχει μια υπόσταση με όρια, κάτι που περιορίζεται. Θα αφήσω, όμως, την σύνδεση να την κάνει ο καθένας με τη δική του εκδοχή!

  • Αρκετά συναισθηματικά βιβλία βγαίνουν κάθε έτος στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Τι πιστεύετε κάνει το δικό σας να ξεχωρίζει από το σύνολο;

Φυσικά, ο έρωτας είναι ζωή! Έχει πολλές μορφές, πολλές ιστορίες και πολύ συναίσθημα.

Δεν ξέρω αν ξεχωρίζει, και δε θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Όλα τα αισθηματικά και μη βιβλία, έχουν τον θαυμασμό μου και πολλά συγχαρητήρια γιατί η «διαδρομή» να γράψεις ένα βιβλίο είναι ψυχική κάθαρση. Όχι, δε θα το ξεχωρίσω, αντιθέτως θα το τοποθετήσω δίπλα σε άλλα βιβλία και θα του δώσω την ίδια ευχή που δίνω και στα υπόλοιπα «Καλοτάξιδο».

  • Κατά πόσο ταυτίζεστε και συμπάσχετε με τους πρωταγωνιστές του έργου σας; Θα λέγατε πως είναι κομμάτι του εαυτού σας;

Ταυτίζομαι με την ηρωίδα σε πολλά σημεία. Της έχω δώσει το όνομα μου, κάτι που στην εφηβεία, με προσφωνούσαν «Αλέκα». Σαν προσφώνηση, δεν μου ήταν ιδιαίτερα αρεστή. Όταν συνειδητοποίησα πως το βαφτιστικό μου όνομα είναι Αλεξάνδρα, τότε ήθελα να το φωνάζω συνέχεια. Επομένως, είχα ως απωθημένο να βαφτίσω την ηρωίδα μου με αυτό το όνομα. Επίσης, και σε άρθρα έχω χρησιμοποιήσει το όνομα μου, κάτι το οποίο δείχνει την αδυναμία που του έχω.

Συμπάσχω με τους πρωταγωνιστές, ως ένα βαθμό γιατί αυτό που εξιστορείται, είναι κάτι που γίνεται και συμβαίνει στην καθημερινότητα μας.

Δε θα έλεγα ότι είναι κομμάτι του εαυτού μου. Θα έλεγα, όμως ότι είναι αυτό που ισχύει. Ιστορίες που άντλησα, μέσα από προσωπικά μου διάφορα βιώματα, των αγαπημένων μου προσώπων και άλλων ανθρώπων που έτυχε να γνωρίσω και να κάνουμε για μια χρονική περίοδο παρέα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι συντέλεσαν να δημιουργηθεί αυτή η φανταστική ιστορία.

  • Ο έρωτας είναι γενικά ατελέσφορος πέραν της λογοτεχνίας ή υπάρχει ο ιδανικός έρωτας και σύντροφος πιστεύετε;

Δε θα το έλεγα, είναι θέμα επιλογών! Βέβαια για να κάνεις μια ορθή επιλογή, ως προς τον σύντροφο ή τον άνθρωπο σου κατά μια γενική έννοια, θα πρέπει να έχεις αγαπήσει εσένα. Δίνω έμφαση σε αυτό, γιατί αν δεν αγαπήσεις εσένα, πάντα θα μπαίνεις και θα βγαίνεις σε σχέσεις. Όσο περισσότερα άτομα, εμπλέκονται στην ζωή σου, τόσο δύσκολο είναι το «ταξίδι» για να ανακαλύψεις εσένα και εν τέλει να σε αγαπήσεις.

  • Κλείνοντας αυτά τη συνέντευξη θα θέλαμε να μάθουμε, ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια; Έχετε κάτι άλλο στα σκαριά;

Συγκεκριμένα γράφω το τρίτο μου μυθιστόρημα έχω ήδη ξεκινήσει και το απολαμβάνω με μεγάλη μου χαρά.

Το δεύτερο μυθιστόρημα είναι σε στάδιο επιμέλειας και θα είναι κοντά μας, κατά την περίοδο των εορτών.

Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Τσότσου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Διαφήμιση
Previous articleΓιώργος Δόλγυρας: «Πρέπει να ζούμε κάθε ημέρα της ζωής σαν να πρόκειται για την τελευταία.
Next articleΚουρουβέη Μαριθέα: Η μαθήτρια που διέπρεψε στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Microsoft Office Specialist.
Γεννήθηκα στα Ιωάννινα και μεγάλωσα στην Έδεσσα και τα τελευταία χρόνια ζω στην Θεσσαλονίκη. Φοίτησα στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Επίσης σπούδασα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Παρακολούθησα μαθήματα σκηνοθεσίας και θεάτρου. Διδάχθηκα συγγραφή ( σεναρίου, μυθιστορήματος, διηγήματος και θεατρικού ) σε κύκλους σεμιναρίων σε διάφορα εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Συμμετείχα σε διάφορες θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Διήγημά μου κυκλοφόρησε 1η φορά από τις Εκδόσεις Ρώμη το 2018 σε συλλεκτική συλλογική έκδοση. Την επόμενη χρονιά έλαβα τον 1ο έπαινο φανταστικού διηγήματος νέων στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κεφαλονιάς και εκδοτικού οίκου: «ΚΕΦΑΛΟΣ» (2019) με το διήγημα: «Θηλειά στο λαιμό». Συμπεριλήφθηκε στη 1η μου προσωπική συλλογή διηγημάτων Φαντασίας- Μυστηρίου: «Σκοτεινά Φεγγάρια», η οποία κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή» το 2020. Όσο ζω, ελπίζω…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here