Άννα Λαζοπούλου: «Υπάρχει ένα ωραιότατο σχέδιο που δεν πρέπει να χαθεί και αυτό είναι η ίδια η ζωή».

0
949

Η επιχειρηματίας και συγγραφέας του βιβλίου «Annie: Ένα αληθινό παραμύθι για την επιχειρηματικότητα», Άννα Λαζοπούλου δίνει συνέντευξη στην Πηγή Παιδείας και στην Ευαγγελία Τζιάκα και μιλά για το βιβλίο της αλλά και για όσα έμαθε από το εμπόριο και την ενασχόληση του με αυτό, από τότε που ήταν μικρή!

  1. «Το βιβλίο σας Annie: Ένα αληθινό παραμύθι για την επιχειρηματικότητα» πραγματεύεται τις ιστορίες επιχειρηματικότητας όπως τις βίωσε η Annie. Βρίσκετε να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των σημερινών κοριτσιών και των κοριτσιών εκείνης της εποχής; Διαφέρει ο τρόπος που μεγαλώνουν; Kαι αν ναι πού οφείλετε κατά την γνώμη σας, αυτό;

Ουσιαστικά είναι  διαφορετικοί οι γονείς, οπότε είναι λογικό τα κορίτσια πλέον να μεγαλώνουν αλλιώς όπως και τα αγόρια. Υπάρχει πολλή πληροφορία που κανείς δεν ξέρει εάν είναι αληθινή. Οι κανόνες μπαίνουν από άλλους και όχι μόνο από την οικογένεια και αν και μοιάζει να υπάρχει επικοινωνία, στην πραγματικότητα ζούμε μια Βαβέλ.

Διαφήμιση
  • Ποια είναι τα πιο σπουδαία μαθήματα που λάβατε από την επαφή σας με το εμπόριο σε τόσο μικρή ηλικία; Τα έχετε μεταλαμπαδεύσει αυτά στα παιδιά σας;

Ο σεβασμός στο έργο του καθενός, είναι από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μου έδωσαν οι γονείς μου. Πολλές φορές χωρίς να το λένε απλά ζώντας το ανάλογα. Έπειτα, μου μάθανε συγκεκριμένες κινήσεις αριθμητικές που θα έπρεπε να εφαρμόζω όπως το να μετράω πάντα τα συν και τα πλην και να πράττω ανάλογα, να κατανοήσω πως δεν κερδίζεις χωρίς να βάλεις λεφτά ή δουλειά. Ακόμα μου έμαθαν να μην ζηλεύω κανενός την επιτυχία, να υπομένω και να επιμένω και να προσαρμόζομαι στις συνθήκες. Αλλά το πιο βασικό απ’ όλα ήταν να είμαι αισιόδοξη και να πιστεύω στο σχέδιο μου. Φαίνονται στο βιβλίο άλλωστε όλα αυτά.

  • Κατά την γνώμη σας, το εμπόριο διδάσκεται; Θα μπορούσε να υπάρχει μάθημα στο δημοτικό ή και στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης που να διδάσκει κανόνες εμπορίου ή/και επιχειρηματικότητας;

Φυσικά και διδάσκεται, όχι η εμπειρία αλλά οι κανόνες του. Δεν επιτρέπεται να μην υπάρχει τέτοιο μάθημα όχι μόνο στα παιδιά αλλά και σε όποιον πάει να ξεκινήσει μια δουλειά. Δεν γίνεται δηλαδή να μην ξέρεις πως θα φορολογηθείς, να μην ξέρεις τι είναι μεικτό κέρδος και τι καθαρό ή ότι  πρέπει να πληρώσεις μισθούς, δώρα, επιδόματα και ασφαλιστικές εισφορές. Να μην έχεις καταλάβει πως αν δανειστείς θα πρέπει να πληρώσεις τόκο. Να μην γνωρίζεις τι είναι τόκος, τι επιτόκιο και πόσα άλλα απλά, αλλά τόσο σημαντικά.

  • Το αξιακό σύστημα μέσα στο οποίο μεγαλώνουμε παίζει ρόλο στην διαμόρφωση της επαγγελματικής μας συνείδησης; Και αν ναι πώς;

Φυσικά και παίζει ρόλο, όπως είπαμε και παραπάνω. Είναι το πιο σημαντικό. Δυστυχώς σήμερα ζούμε με περίεργες αξίες, μετράει ας πούμε πολύ η εικόνα και όχι η ουσία. Βλέπουμε να γκρεμίζονται εικόνες αλλά δεν δίνουμε σημασία, γιατί μια άλλη πιο φανταχτερή φαίνεται στον δρόμο μας. Η ζωή έχει αξίες ηθικές και το εμπόριο το ίδιο. Αυτό πρέπει να πούμε στον κόσμο και ειδικά στην νέα γενιά. Δεν γίνεται να μην μετράει ο λόγος.

  • Στην εποχή μας υπάρχουν διάφορα σχολικά πρότζεκτ που ωθούν τα παιδιά στην ίδρυση εικονικών επιχειρήσεων. Τα έχετε υπόψιν σας αυτά τα πρότζεκτ; Ποια είναι η γνώμη σας;, Χρειαζόμαστε νέους ηλικιακά επιχειρηματίες; Μπορεί ένας νέος να φτιάξει και να στηρίξει την δική του επιχείρηση; Είναι έτοιμοι και ετοιμοπόλεμοι οι νέοι σήμερα για να φτιάξουν την δική τους επιχείρηση;

Έχω υπόψιν διάφορα πού συμβαίνουν χωρίς απαραίτητα να συμφωνώ με τα πάντα και σίγουρα χωρίς να τα ξέρω και όλα. Όσον αφορά την ηλικία δεν νομίζω να παίζει ρόλο απόλυτα στην δημιουργία μιας επιχείρησης. Η δική μου άποψη για το επιχειρείν είναι η διατήρηση του και όχι το ξεκίνημα. Όλοι μπορούμε να ξεκινήσουμε. Δεν είναι όλοι οι νέοι ίδιοι όπως και όλοι οι μεγάλοι δεν είναι ίδιοι. Προσωπικά δεν είμαι ικανή να κρίνω κανέναν. Ας προσπαθήσουν, ας ακούσουν, ας σχεδιάσουν και ας πράξουν. Στην διάρκεια θα φανεί αν είχαν τα φόντα. Εγώ, μαζί τους!

  • Κλείνοντας, θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας το δικό σας απόσταγμα ζωής από την πολυετή εμπειρία και επαφή σας με τον κόσμο του εμπορίου;

Γλυκόπικρες οι γεύσεις, αν δεν έβαζα λίγη κανέλα και ζάχαρη δεν θα μπορούσα να αντέξω. Η επιτυχία πολλές φορές διαδέχεται την αποτυχία και το ανάποδο. Οι άνθρωποι σε απογοητεύουν, αλλά γίνεσαι πιο δυνατός. Χάνεις και τελικά έχεις κερδίσει. Υπάρχει ένα ωραιότατο σχέδιο  που δεν πρέπει να χαθεί και αυτό είναι η ίδια η ζωή.

Το βιβλίο «Annie: Ένα αληθινό παραμύθι για την επιχειρηματικότητα» είναι διαθέσιμο για αγορά στο www.anniethebook.com σε paperback, epub και hardcover!

Διαφήμιση
Previous articleΙωάννα Κανελλοπούλου – Οι χήρες του άντρα της
Next articleΓνωρίστε τον συγγραφέα Σωκράτη Μπουζούκα
Πηγή Παιδείας
Η Πηγή Παιδείας ιδρύθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 από την Ευαγγελία Τζιάκα, με τη συμμετοχή μιας δεκαπενταμελούς εθελοντικής ομάδας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Ξεκινώντας ως μια εμπνευσμένη ιδέα, εξελίχθηκε σε ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόρταλ με πολυδιάστατη δραστηριότητα. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας, η Πηγή Παιδείας διοργάνωσε ημερίδες και σεμινάρια με θέματα όπως η εναλλακτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2021, πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια και τρεις πανελλήνιες συνδιασκέψεις σε συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΠΑΕ του ΑΠΘ, την Πρεσβεία της Φινλανδίας, την Πρεσβεία της Πορτογαλίας, το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστοσελίδα αναπτύχθηκε περαιτέρω με τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου web TV, το οποίο φιλοξενεί εκπομπές ποικίλης θεματολογίας και συνεντεύξεις, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών ταινιών μικρού μήκους και λογοτεχνικών διαγωνισμών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Πηγής Παιδείας ήταν η εμπορική αξιοποίηση του λογότυπού της, ο οποίος έγινε σήμα κατατεθέν του εκδοτικού οίκου Bookguru.gr. Μέσω του Writers Agency Bookguru.gr, έχουν εκδοθεί βιβλία (παραμύθια και μη), ενισχύοντας την παρουσία της στον χώρο της λογοτεχνίας. Σήμερα, η Πηγή Παιδείας φιλοξενεί πάνω από 1.000 άρθρα, ένα πλούσιο web TV και πληθώρα βιβλίων εκδόσεων, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν δυναμικό φορέα εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here