Γνωρίστε τον συγγραφέα Σωκράτη Μπουζούκα

0
503

Ο Σωκράτης Μπουζούκας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Έχει σπουδάσει μηχανολόγος-μηχανικός. Τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή, αφού μόλις πρόσφατα βρήκε το θάρρος να το επιχειρήσει. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει με ένα διήγημα του στο βιβλίο Παλιό ΠΑΣΟΚ Το ορθόδοξο και με ένα ακόμα διήγημα του στην συλλογή που κυκλοφορεί στα αγγλικά και στα ελληνικά με τίτλο Coronavirus an ancient or alien virus?. Επίσης έχει συμμετάσχει με τρεις ιστορίες στην συλλογή Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΧ και με ένα διήγημα στο Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2021. Το 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο Η αδελφότητα του Κθούλου. Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του Η εσχάτη πανδημία των τελευταίων ημερών του κόσμου. Το 2022 κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο Ο λέων του Πειραιά. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε διάφορες συλλογές ιστοριών που κυκλοφορούν σε free e-books από την ομάδα Tales of the Mind και τη Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας.

Ο κ. Μπουζούκας μιλά στην Πηγή Παιδείας και στην Μάουρα Ρομπέσκου για την συγγραφική του πορεία και τον εαυτό του.

Διαφήμιση

1.Περιγράψτε μας τον εαυτό σας με λίγα λόγια.

Είμαι χαμηλών τόνων και ήρεμος άνθρωπος με λίγες σταγόνες χιούμορ και μπόλικη φαντασία.

2. «Ο Λέων του Πειραιά» μία νουβέλα βιολογικού τρόμου από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές είναι το τρίτο ατομικό σας βιβλίο. Αφορμή για την συγγραφή του ήταν η πρόσφατη πανδημία;

 Το τρίτο μου βιβλίο ήταν μια ιδέα που είχα κατά την πρόσφατη πανδημία. Σαν ιδέα την είχα από το πρώτο lockdown  αλλά κατάφερα να την έχω έτοιμη τέλη του 2021. Βέβαια όταν το έγραφα δεν περίμενα ότι η Ουκρανία θα δέχονταν μια επίθεση από την Ρωσία, κάτι που αναφέρω σε κάποιο σημείο του βιβλίου.

3. Ποιος είναι ο Λέων του Πειραιά;

 Ο Λέων του Πειραιά είναι ένα άγαλμα που κοσμούσε το λιμάνι. Εξαιτίας του ο λιμένας ονομάζονταν Πόρτο Λεόνε στο παρελθόν. Κλάπηκε από τον Φραντσέσκο Μοροζίνι για να κοσμήσει την πόλη της Βενετίας. Σήμερα κοσμεί την είσοδο του Ναυστάθμου της Βενετίας. Στον Πειραιά υπάρχει σήμερα το αντίγραφο του. Έχουν γίνει προσπάθειες για τον επαναπατρισμό του αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Για τους Αθηναίους του μεσαίωνα ήταν ένα στοιχειό που τους προστάτευε από τα κακά που έρχονταν από την θάλασσα. Περισσότερα όμως θα βρείτε στο βιβλίο μου.

4. Πώς βιώσατε εσείς την πανδημία;

Όπως όλος ο κόσμος. Κλεισμένος σπίτι και περιμένοντας την επιστήμη να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει. Έγραφα, διάβαζα άντε και λίγο τηλεόραση. Είχα χρόνο για μένα αρκετό.

5. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Η απώλεια της υγείας.

6. Ποια είναι το μεγαλύτερο όνειρο σας;

Μεγάλο όνειρο μου είναι να δω κάποια ιστορία μου στην μικρή ή στην μεγάλη οθόνη.

7. Πότε ήρθε η συγγραφή στην ζωή σας και πώς;

Μου άρεσαν από παιδί οι ιστορίες που διάβαζα από τον Ιούλιο Βερν και ήθελα και εγώ να γράψω δικές μου και ο κόσμος να τις διαβάσει. Εκεί που μου μπήκε το μικρόβιο ήταν σε ένα μάθημα της έκθεσης που έκανα και έπρεπε να κάνω μια άσκηση. Με την έκθεση δεν τα πήγαινα καλά αφού πάντα ήμουν εκτός θέματος. Η άσκηση ήταν ένα γράμμα. Θυμάμαι έγραψα ένα περίεργο γράμμα που η καθηγήτρια με ρώτησε από πιο βιβλίο το είδα και το αντέγραψα. Δεν πίστευε ότι ήταν κάτι δικό μου. Τότε μου μπήκε το μικρόβιο αλλά δεν το προσπάθησα καθόλου. Όλο το ανέβαλα μέχρι που σαν φοιτητής ξεκίνησα να γράφω μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας που ποτέ δεν τελείωσα. Μέχρι το 2013 όπου το πήρα απόφαση να γράψω κάτι. Όταν το τελείωσα μετά από τρία χρόνια ήμουν έτοιμος να το διαγράψω. Δεν μου άρεσε και δεν το πίστευα. Αλλά δεν το έκανα. Απλά το άφησα. Μέχρι που το 2017 πήρα για πλάκα μέρος σε έναν διαγωνισμό. Όταν η ιστορία μου μπήκε στην συλλογή τρελάθηκα από την χαρά μου. Έτσι πήρα θάρρος ξέθαψα το πρώτο μου βιβλίο το οποίο πήρε το τρίτο βραβείο  στην κατηγορία τρόμου στο Fantasy Festival  το 2020.

8. Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στον χώρο;

Πολλές ήταν οι δυσκολίες. Η πρώτη και βασική ήταν ότι δεν ήμουν ακόμα έτοιμος για τέτοιο βήμα αφού δεν είχα γράψει αρκετά ώστε να έχω μια μικρή πείρα. Η δεύτερη είναι ότι υπάρχουν πια πάρα πολλοί καλοί συγγραφείς και ένα μικρό αναγνωστικό κοινό. Η τρίτη δυσκολία είναι ότι όταν ξεκινάς το έργο σου είναι άγνωστο και θέλει αρκετό τρέξιμο για να το μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει.

9. Αν γράφατε την αυτοβιογραφία σας ποιο θα ήταν το κεντρικό θέμα, ποιο το τραύμα και ποιο το μήνυμα;

Αν έγραφα την αυτοβιογραφία μου, το κεντρικό θέμα θα ήταν ότι ακόμα και όταν δεν ακολουθάς αυτό που θέλεις, θα βρεις τρόπο να ασχοληθείς με αυτό κάποια στιγμή έστω και αν δεν είναι καθόλου η πρώτη σου ασχολία ή επιλογή. Το τραύμα θα ήταν ότι πιέζεσαι να κάνεις αυτό που άλλοι θέλουν. Το μήνυμα θα ήταν ότι το όνειρο για αυτό που θέλεις να κάνεις δεν σβήνει ποτέ.

10. Ποια τα συγγραφικά σας σχέδια για το μέλλον;

Τελειώνω το τέταρτο βιβλίο και έχω και ένα ακόμα στα σκαριά. Και τα δυο είναι τρόμου. Επίσης να τελειώσω την έρευνα μου επάνω σε ένα λαογραφικό βιβλίο που θέλω να γράψω. Ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συνομιλία.

Η χαρά ήταν δική μου! Σας ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας!

Διαφήμιση
Previous articleΆννα Λαζοπούλου: «Υπάρχει ένα ωραιότατο σχέδιο που δεν πρέπει να χαθεί και αυτό είναι η ίδια η ζωή».
Next articleΣτέλλα Πετρίδου: «Εξαναγκασμός στην ποίηση δεν μπορεί να υπάρξει»
Η Μάουρα Ρομπέσκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε το Οικονομικό Λύκειο και για χρόνια δούλεψε σε λογιστήριο, μέχρι που την κέρδισε η γραφή. Από μικρή έφτιαχνε ιστορίες στο μυαλό της. Πέρασαν όμως αρκετά χρόνια για να αποφασίσει να αρχίσει να τις καταγράφει. Διάβαζε όμως πολύ. Τελείωσε το Οικονομικό λύκειο και για χρόνια δούλεψε σε λογιστήριο. Υπήρχε πάντα ένα βιβλίο στο πλάι της, όπου και αν πήγαινε, μέχρι να συμπληρωθεί με ένα laptop. Στα είκοσι τρία της χρόνια είχε τέσσερα παιδιά, έτσι έγινε γιαγιά νωρίς και έχει ήδη πέντε εγγόνια, που μεγαλώνει. Για χάρη τους έγραψε τα πρώτα παραμύθια. Παρόλο ότι ολοκλήρωνε το ένα βιβλίο πίσω από το άλλο, αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής πριν προσπαθήσει να εκδώσει κάποιο. Στο Harmony and Creativity με τον Δημήτρη Μπογιατζή Στο Μαύρο κουτί της Αφήγησης με τον συγγραφέα Φώτη Δούσο Στο Tales off the Weird, γραφή φαντασίας. Στο Harmony and Creativity, γραφή παραμυθιού και παιδική λογοτεχνία, με την Αννα Αθανασιάδου. Στο Tabula Rasa, γραφή παραμυθιού με την Αντιγόνη Πόμμερ και Σκοτεινή Τέχνη με την Μαίρη Σβαρνιά Χαρτογράφηση φανταστικών κόσμων, με τον Χρήστο Κούτσιανο. Και μάλλον ο κατάλογος θα μεγαλώσει με τον χρόνο καθώς η δίψα για μάθηση δεν τελειώνει. Το παραμύθι ‘Ο Παλιός Χαρταετός’, από τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα, είναι το πρώτο που έχει εκδοθεί και πλέον είναι μεταφρασμένο και στα Αγγλικά από εκδόσεις Bookguru. Επίσης ένα μυθιστόρημα ενηλίκων με τίτλο ‘Θανάσιμο Παιχνίδι’ από εκδόσεις Bookguru. Σε πολύ λίγο χρόνο θα κυκλοφορήσει και μια συλλογή διηγημάτων με ιστορίες τρόμου από τις ίδιες εκδόσεις. Ένα συλλογικό των εκδόσεων Συμπαντικές διαδρομές ‘Lockdown’ με το διήγημα ‘Ο εχθρός μου’. 2 Ένα συλλογικό από Πηγή παιδείας ‘Διηγηματικές Αναζητήσεις’ με το διήγημα ‘Ο καθρέφτης’. Τα διηγήματά, ‘Το σημάδι’, ‘Έτος 2037’, ‘Οι γειτόνισσες’ και ‘Πόσο κοστίζουν τα λάθη’, έχουν δημοσιευτεί από το ηλεκτρονικό περιοδικό Staxtes. Όπως και συμμετέχει σε συλλογικά e-books των Tales off the mind project, Σκότος ανά τους αιώνες, με το ‘Η Εκδίκηση’, Create your universe με το ‘Η Επίκληση’ και Χριστουγεννιάτικο σφηνάκι με το ‘Η Φάτνη’, Εγκλωβισμένοι στον χρόνο Now, με το ‘Θυμήσου’. Σε συλλογικό E-book της ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ. 13 Συλλογή διηγημάτων τρόμου και σκοτεινής φαντασίας με το ‘Ζωώδη ένστικτα’. Δεν γράφει με ένα τσούρμο γάτες να τριγυρνούν [αν και τις αγαπά πολύ], αλλά με κάνα δυο μικρά αγκαλιά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here