Στέλλα Πετρίδου: «Εξαναγκασμός στην ποίηση δεν μπορεί να υπάρξει»

0
550

Σήμερα στο pigipaideias καλεσμένη μας η πολυπράγμων και πολυτάλαντη δημιουργός Στέλλα Πετρίδου. Στόχος μας, να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Αφορμή αυτής της συνέντευξης είναι το νέο της βιβλίο, το 13ο κατά σειρά έκδοσης, η ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σονέτα της Αγάπης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άλφα Πι.

Ας ξεκινήσουμε πρωτότυπα αυτή τη συνέντευξη. Στέλλα, θα ήθελες να μας συστήσεις τον εαυτό σου με ένα ποίημα;

Διαφήμιση

Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη ζεστή σας φιλοξενία. Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της νέας μου ποιητικής συλλογής, θα προτιμήσω να σας συστηθώ με ένα ποίημα, το οποίο εμπεριέχεται σ’ αυτήν:
Φεγγαρόλουστος πόθος

Των φεγγαρόλουστων βραδιών ελπίδες
σ’ αγάπης τάματα περιπλανώνται.
Άγνωστα βλέμματα σα συναντώνται,
του πεπρωμένου σκίζουν τις σελίδες.

Χτίζουν στα όνειρα νέες πατρίδες
κι απ’ τα σκοτάδια τους αναρριχώνται.
Χαράς μηνύματα αντανακλώνται,
καρδιάς σκιρτήματα, ζωής αχτίδες.

Πόθος που γύρεψε πάθος να γίνει,
στη δίψα λούζεται νερό και πίνει
και σ’ ώρα γέρικη τολμά ν’ ορμήσει.

Προτού οι δαίμονες αυγή φανούνε
και σε διλήμματα βαθιά μπλεχτούνε,
τα μη που στοίχειωσαν να διαλύσει.

Υπάρχουν λατρεμένα αναγνώσματα; Ξεχωρίζεις κάποιους ποιητές και λογοτέχνες, οι οποίοι κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σου; Σε έχουν επηρεάσει ως δημιουργό;

Φυσικά και υπάρχουν λατρεμένα αναγνώσματα, αλλά πολύ περισσότερο για μένα υπάρχουν λατρεμένα αποσπάσματα αυτών των αναγνωσμάτων, που έχουν αγγίξει βαθιά την ψυχή μου και διατηρούνται αναλλοίωτα εντός της. Επίσης, ξεχωρίζω πολλούς δημιουργούς, παλιότερους και νεώτερους, ανεξάρτητα αν αυτοί οι δημιουργοί είναι αναγνωρίσιμοι και πολυδιάβαστοι στο ευρύ αναγνωστικό κοινό ή όχι. Η επιρροή τους καθόρισε και εξακολουθεί να καθορίζει τη δική μου λογοτεχνική πορεία στην πορεία του χρόνου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο τους είμαι ευγνώμων. Επιτρέψτε μου όμως, να μην αναφερθώ σε ονόματα, γιατί είναι μεγάλη η λίστα των ονομάτων και οπωσδήποτε θα παραλείψω αρκετούς δημιουργούς.

Πότε άρχισε αυτό το δημιουργικό ποιητικό ταξίδι; Πότε ξεκίνησες να εκφράζεσαι μέσα από τον γραπτό λόγο;

Από την παιδική μου ηλικία. Από τότε δηλαδή που σκίρτησε η καρδιά μου ξαφνικά και άνθισε εντός μου η επιθυμία έκφρασης των συναισθημάτων μου.

Πολλοί θεωρούν την ποίηση ξεπερασμένη, μιας και σήμερα την μουσικότητα των λέξεων έχουμε συνηθίσει να την ακούμε παρά να τη διαβάζουμε. Ποια είναι η άποψή σου;

Ποτέ η ποίηση δεν ήταν δημοφιλής όσο κάποια άλλα είδη του λόγου, όπως για παράδειγμα το μυθιστόρημα. Ωστόσο, ποτέ δεν ξεθώριασε η ομορφιά της και ποτέ δεν έπαψε να προσελκύει το ενδιαφέρον των δημιουργών, αλλά και των αναγνωστών της, εκείνων δηλαδή, των λίγων ομολογουμένως, που εξακολουθούν να τη λατρεύουν και να την υπηρετούν ανιδιοτελώς.
Η μελοποίηση της ποίησης οπωσδήποτε βοηθά στη διάδοσή της. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι χωρίς αυτήν η ποίηση θα πάψει να ανθεί. Θα ανθεί όσο ανθεί το συναίσθημα, όσο ανθεί η ζωή.

Υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται για την ποίηση στον κύκλο σου ή καλείσαι ως δημιουργός να αναθερμάνεις το ενδιαφέρον τους γι’ αυτήν;

Υπάρχουν οι δικοί μου άνθρωποι που εντελώς ασυνείδητα θα έλεγα, λόγω της δικής μου ενασχόλησης με την ποίηση έρχονται σε επαφή μαζί της και την αγκαλιάζουν με θέρμη. Αυτό εμένα προσωπικά μου αρκεί. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω το εξής. Την ποίηση αν δεν την αγαπήσει κάποιος από μόνος του, δε μπορεί να την κάνει κτήμα του διαφορετικά. Ακόμα κι εγώ, ως δημιουργός μιλώντας, συνειδητοποιώ σχεδόν πάντα πως γράφω για να ικανοποιήσω πρωτίστως τις δικές μου εσωτερικές ανάγκες κι επιθυμίες. Το αν αυτά που γράφω ανταποκρίνονται έπειτα και στις εσωτερικές ανάγκες κι επιθυμίες κάποιων αναγνωστών, πολλών ή έστω μερικών, αυτό φυσικά με χαροποιεί και με συγκινεί ταυτόχρονα. Εξαναγκασμός όμως στην ποίηση δεν μπορεί να υπάρξει.

Τα περισσότερα ποιήματα σου κινούνται γύρω από την αγάπη και τον ερώτα. Τι σημαίνουν αυτές οι έννοιες για εσένα;

Ζωή. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Εκτός από ποίηση γράφεις μουσική και μελωδία. Έχουν μελοποιηθεί ποιήματά σου;

Πολλά και νιώθω μεγάλη περηφάνια γι’ αυτό. Η μελωδία δίνει χρώμα στις λέξεις μου κι έτσι αυτές γίνονται με τον καιρό κτήμα και πνευματική τροφή περισσότερων ανθρώπων. Αυτός είναι και ο λόγος που μετράω ήδη στην μέχρι τώρα καλλιτεχνική μου πορεία τέσσερις προσωπικούς δίσκους, τρία cd singles και αρκετές συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών. Να διευκρινίσω βέβαια πως δεν μελοποιώ πάντα η ίδια τους στίχους μου. Πολλές φορές εμπιστεύομαι έμπειρους συνθέτες και δημιουργούς γι’ αυτή την απόπειρα, οι οποίοι δίνουν το δικό τους ξεχωριστό μελωδικό χρώμα σε όσα θέλησα να εκφράσω με την πένα της ψυχής μου στο χαρτί.

Η ζωή σου πώς ήταν πριν ασχοληθείς με τις τέχνες και πώς είναι τώρα;

Ειλικρινά σας μιλώ, δε θυμάμαι πώς ήταν, καθώς η ενασχόλησή μου με τις τέχνες ξεκίνησε από την πρώιμη παιδική μου ηλικία. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πολυπράγμων κι αυτό μου αρέσει πολύ, γιατί με εκφράζει απόλυτα ως άνθρωπο.

Πολυπράγμων και πολυτάλαντη, το δίχως άλλο. Θα μοιραστείς μαζί μας κάποια μελλοντικά σου σχέδια;

Εξακολουθώ και διανύω μια άκρως δημιουργική περίοδο τους τελευταίους μήνες, καθώς βρίσκομαι για ακόμα μια φορά στο στούντιο. Ηχογραφώ τα νέα μου τραγούδια, που θα αποτελέσουν την πέμπτη κατά σειρά προσωπική δισκογραφική μου δουλειά, η οποία εύχομαι πολύ σύντομα να κυκλοφορήσει επίσημα στο κοινό.

Βιογραφικό:
Η Στέλλα Πετρίδου κατάγεται από το Σκουτάρο της Λέσβου. Είναι απόφοιτη της σχολής Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της σχολής Δ.Υ.Λ.Σ. Σήμερα είναι εν ενεργεία Αξιωματικός του Λ.Σ. και μητέρα τριών παιδιών.
Ασχολείται συστηματικά με την ποίηση, την οποία προσπαθεί να παντρέψει αρμονικά με τη μελωδία δημιουργώντας όμορφα τραγούδια. Για το σκοπό αυτό κι έχει συνεργαστεί με αξιόλογους μουσικούς έως τώρα, ενώ το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας το παρουσιάζει στα μουσικά άλμπουμ, τα οποία και συνοδεύει ως ένθετα των ποιητικών συλλογών της. Στίχοι της φιλοξενούνται επίσης και σε μουσικά άλμπουμ άλλων καλλιτεχνών.
Ποιήματά της συμπεριλαμβάνονται σε αρκετές ποιητικές ανθολογίες, σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ για το έργο της, μουσικό και ποιητικό, έχει κατά καιρούς βραβευθεί και διακριθεί σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Εκτός από την ποίηση ασχολείται και με την πεζογραφία.
Είναι δημιουργός του ηλεκτρονικού καλλιτεχνικού περιοδικού «Texnes On Line» στο οποίο αρθρογραφεί και γράφει κριτικές βιβλίων, ενώ παράλληλα διατηρεί και προσωπικό ιστολόγιο με τίτλο «Λυρίδες».Τέλος, είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος. Η συλλογή «Σονέτα της αγάπης» αποτελεί το δέκατο τρίτο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΆλφαΠι

Συγγραφικό Έργο:

  1. «Μίλα μου γι’ αγάπη», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2015
  2. «Αποχωρισμός», ποιητική συλλογή και cd single, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2016
  3. «Προσφυγιά», ποιητική συλλογή και cd single, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2016
  4. «Θάλασσα κι Ουρανός», ποιητική συλλογή και cd με δέκα τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2017
  5. «Ο Καιρός», ποιητική συλλογή και cd με πέντε τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2017
  6. «Έρωτας είναι», ποιητική συλλογή και cd με δώδεκα τραγούδια, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2018
  7. «Ανυπόταχτες σκέψεις, 151 χαϊκού», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2019
  8. «Η αγάπη μπορεί», μυθιστόρημα και cd single, εκδόσεις Ελκυστής, Θεσσαλονίκη 2019
  9. «Αύγουστος, ποίηση σε μορφή τάνκα», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2020
  10. «Έλα ξανά», ποιητική συλλογή και cd με δεκατρία τραγούδια, εκδόσεις Βακχικόν, Αθήνα 2020
  11. «Ροντέλα 4 εποχών», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2021
  12. «Τριολέτα γένους θηλυκού», ποιητική συλλογή, εκδόσεις Άλφα πι, Χίος 2021
Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here