Ιωάννα Κανελλοπούλου – Οι χήρες του άντρα της

0
526

Σήμερα στην Πηγή Παιδείας θα γνωρίσουμε την συγγραφέα Ιωάννα Κανελλοπούλου καθώς και το δυνατό κοινωνικό μυθιστόρημά της: «Οι χήρες του άντρα της» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Διαφήμιση

Θα μοιραστείτε μαζί μας κάποιες πληροφορίες για εσάς ώστε να σας γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό;

Είμαι αρθρογράφος και συγγραφέας, παράλληλα ασχολούμαι με επιμέλειες κειμένων και γραφή σεναρίου. Είμαι σύζυγος και μητέρα και κατάγομαι απ’ τον Πύργο της Ηλείας.

Τι αγαπάτε, τι φοβάστε και τι έχετε χάσει;

Αγαπώ την ειλικρίνεια και τον σεβασμό, τα θεωρώ θεμέλια για τις οποίες ανθρώπινες σχέσεις. Δε φοβάμαι τίποτα, γιατί θεωρώ πως για όλα υπάρχει λύση και δεν έχω χάσει ποτέ κάτι που δεν έχει αναπληρωθεί.

Ποια είναι η αγαπημένη συνήθεια σας για να χαλαρώνετε, υπάρχει μήπως κάποιο χόμπι;

Το διάβασμα, η ζωγραφική και η μουσική, είναι τα χόμπι μου. Με χαλαρώνει η ησυχία και η βροχή.

Είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος άνθρωπος; Βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο;

Χμμμ… Μου αρέσει να βλέπω τη ζωή με ρεαλισμό. Αν το ποτήρι είναι μισό, είτε πάνω, είτε κάτω και πάλι μισό θα φαίνεται. Το θέμα είναι πως μπορεί να γίνει στη πορεία.

Ας περάσουμε τώρα στο έργο σας, «Οι χήρες του άντρα της», τι θα διαβάσουμε; Τι θα θέλατε να μοιραστείτε για τους ήρωές σας με το αναγνωστικό κοινό, έχετε κοινά;


Θα διαβάσετε ένα βιβλίο με απλή και κατανοητή γραφή, που δε θα κουράσει. Μια ιστορία που είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα εκείνης της εποχής. Κοινωνικό μυθιστόρημα που σίγουρα θα προβληματίσει τον αναγνώστη και θα τον παρασύρει σε ανάμεικτα συναισθήματα.

Ποια στοιχεία συνθέτουν ένα καλό κοινωνικό έργο; Δυσκολευτήκατε κάπου; Χρειάστηκε έρευνα κάπου για να γράψετε κάτι πιο ρεαλιστικά;

Θεωρώ πως οτιδήποτε γράφεται πλέον στις μέρες μας, επειδή ο αναγνώστης έχει κουραστεί με τις επαναλήψεις, τα «γλυκανάλατα» και τα βιβλία που για να τα διαβάσει θέλει από δίπλα του λεξικό, ένα βιβλίο για να πάρει θετικά σχόλια πρέπει να είναι προσιτό σε γραφή και ανάγνωση και να έχει να πει κάτι που θα μείνει και θα προβληματίσει.
Προσωπικά όχι, δεν δυσκολεύτηκα γιατί πολύ απλά δεν επιχείρησα να εντυπωσιάσω, αλλά να γράψω ρεαλιστικά , ως ένα σημείο επιτρεπτό βέβαια για το είδος του έργου μου.

Τα κοινωνικά λογοτεχνικά έργα ανήκουν στα πιο εμπορικά λογοτεχνικά είδη, έτσι εκδίδoνται πληθώρα έργων κάθε χρόνο. Γιατί να προτιμήσει το δικό σας έργο το αναγνωστικό κοινό; Tι το καθιστά ξεχωριστό;

Αυτό θα το κρίνει ο αναγνώστης. Φυσικά και στηρίζω το έργο μου και θα μπορούσα να το παινέψω, αλλά προτιμώ να δείξει ο χρόνος την οποία αξία του.

Έχοντας αποκομίσει αυτή την πρώτη σας εκδοτική εμπειρία, πώς βλέπετε τα πράγματα όσον αφορά το βιβλίο στη χώρα μας;

Δεν είμαι στο εξωτερικό για να ξέρω, αλλά από μια μικρή γεύση που παίρνω σίγουρα η χώρα μας έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της για να φτάσει σε σημείο να πει «Τα βιβλία παίρνουν ότι τους αξίζει» και κατά συνέπεια και οι συγγραφείς τους. Απ’ την εμπειρία μου ως ώρας είμαι αρκετά ικανοποιημένη.

Αυτή η συνέντευξη μας γίνεται στον απόηχο συγκλονιστικών δικαστικών γεγονότων στη χώρα μας, σαν αυτά στο έργο σας. Πιστεύετε η κοινωνία αγριεύει ή απλώς δημιουργείται αυτή η αίσθηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα παραδοσιακά;

Έχει αγριέψει εδώ και χρόνια απλά δεν άνοιγαν τα στόματα. Σίγουρα στα ΜΚΔ και τα ΜΜΕ παίζουν τον ρόλο τους. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, το θέμα είναι πως αντιμετωπίζει η κοινωνία το σύνολο του προβλήματος. Βλέπει και δρα, ή απλά βλέπει και κοιμάται ήσυχη;

Τέλος θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια; Θα δούμε σύντομα νέο έργο σας;

Έχει ήδη ετοιμαστεί και προωθηθεί από εμένα το επόμενο πόνημά μου. Το «σύντομα», είναι μια λέξη ακαθόριστη που δεν χρησιμοποιώ. «Όταν έρθει η ώρα του», θα έλεγα καλύτερα. Για την ώρα απολαμβάνω το ταξίδι που κάνουν «Οι χήρες», ετοιμάζω νέες δραστηριότητες γύρω απ’ τον χώρο του βιβλίου και συνεχίζω να γράφω!!!

Βιογραφικό

Η Ιωάννα Κανελλοπούλου γεννήθηκε το 1984 στον Πύργο Ηλείας και μεγάλωσε στην Αλφειούσα. Τελείωσε το Λύκειο και αμέσως έπιασε δουλειά σε τοπικά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνα & εφημερίδες), ενώ παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια που αφορούσαν το αντικείμενο στο οποίο εργαζόταν. Στη συνέχεια εργάστηκε σε μεγάλες πολυεθνικές, στον τομέα του Marketing/Managment/ Promotion ως υπεύθυνη και προϊσταμένη τμημάτων, για περισσότερο από δέκα χρόνια. Εργάστηκε επίσης και στον τουριστικό τομέα. Σήμερα είναι σύζυγος και μητέρα και ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, ενώ παράλληλα έχει επιστρέψει στον χώρο της δημοσιογραφίας. Αρθρογραφεί σε διάφορα site με αντικείμενο τον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών.

Διαφήμιση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here