Η Γιώτα Κολοβού για το παιδικό βιβλίο της <<Οι διακοπές της νεροσταγόνας>> από τις εκδόσεις Κούρος

0
585

1] Θα μας πείτε λίγα λόγια για εσάς ώστε να σας γνωρίσουμε;

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που από μικρό παιδί άκουγα ιστορίες από τον παππού Θεμιστοκλή και από τον μπαμπά Νίκο. Έτσι έμαθα να παρακολουθώ και να πετώ με τη φαντασία. Αργότερα, η ιδιαίτερη αγάπη στις τέχνες, με οδήγησαν να εκπαιδευτώ στα τμήματα Αγιογραφίας, ζωγραφικής και χειροτεχνίας και να συμμετέχω σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Πολλά έργα μου έχουν δοθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στην συνέχεια πήρα το ανώτερο «Δίπλωμα Δημιουργικής Γραφής» και έκτοτε άρχισα συγγράφω και να εικονογραφώ. Έργα μου, βραβεύτηκαν με έπαινο, από την «ΟΥΝΕΣΚΟ», το σύλλογο «ΛΙΝΟΣ» και την «ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ». Από τις εκδόσεις «ΚΟΥΡΟΣ» κυκλοφορούν τα εξής παραμύθια μου. 1] «Καλικαντζαρο-φίλοι για πάντα». [Χριστουγεννιάτικο θέμα.] 2] «Η Αμυγδαλένια και ο Δράκος Φου-Φου» και 3] «Οι διακοπές της νεροσταγόνας». Επίσης, συμμετέχω με δικές μου αγαπημένες ιστορίες, σε ομαδικά βιβλία. 1] «10 μικρές ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ιστορίες», των εκδόσεων «the Book project». 2] Ο Πριόνης και ο Βασταγαιός έσωσαν το δέντρο της γης», του συλλόγου «ΛΙΝΟΣ» και 3] «Σμύρνης χαλασμός»,[ποίημα], στο βιβλίο της «ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ», στη μνήμη του λογοτέχνη ΚΩΣΤΑ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ. Έχω τρία παιδιά και τρία εγγόνια. Η αγάπη της οικογένειας, η στήριξη και η θετική τους ματιά, μου δίνουν τη δύναμη για περισσότερη και καλύτερη δουλειά.

Διαφήμιση

2] Το τελευταίο σας παραμύθι είναι το «Οι Διακοπές της Νεροσταγόνας». Ένα οικολογικό παραμύθι που σκοπό έχει να γνωρίσει στα παιδιά την πορεία και την χρησιμότητα του νερού. Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Η έμπνευση ήρθε μετά από τις γνωστές καταστροφικές πλημμύρες που εκδηλώθηκαν στη Δυτική Αττική. Το γεγονός με συντάραξε. Στις απορίες της εξάχρονης εγγονής μου Παναγιώτας και για να μπορέσω να της εξηγήσω με όμορφο τρόπο, πώς το νούμερο ένα αγαθό για την ζωή όλων των πλασμάτων, που είναι το νερό, αποτελεί και ένα από τα στοιχεία της φύσης που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, ήρθε και η έμπνευση για το παραμύθι. Αναφέρω με παραμυθένιο τρόπο, τον κύκλο του νερού, τις όμορφες διακοπές και το ταξίδι της νεροσταγόνας Υδωρένιας, τις περιπέτειες με τις πλημμύρες και τις φωτιές που έζησε στον κύκλο της ζωής της και μαθαίνω σε όλα τα παιδιά, έννοιες όπως, «δεν καταπατώ ποτέ το δρόμο του νερού», «προσέχω τα στοιχεία της φύσης» και «αέρας και φωτιά ποτέ μαζί».

3] Η οικολογία πιστεύετε πως έχει την απαιτούμενη ανταπόκριση στην Ελλάδα;

Πιστεύω πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Η ενημέρωση έρχεται από παντού. Ακούμε για κλιματική αλλαγή, για λειψυδρία, για αέρια θερμοκηπίου, για οικολογική καταστροφή και πολλά άλλα. Είναι καιρός να προβληματιστούμε ο καθένας ξεχωριστά για τον εαυτό του. Έχω την τύχη να ζω στον Δήμο 3Β που είναι πρωτοπόρος στην διαχείριση απορριμμάτων και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Ας γίνει μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους μας όπου κι αν ζούμε, ας ανταποκριθούμε άμεσα, δεν υπάρχει καιρός να πάει χαμένος.

4] Πιστεύετε πως η ανάγνωση παραμυθιών στα παιδιά είναι απαραίτητη και γιατί;

Ναι, χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί δίνουν ποιότητα στις σχέσεις τις οικογένειας, σωστά ερεθίσματα στα παιδιά, ενεργοποιούν τη φαντασία τους, ανακαλύπτουν συνεχώς νέα συναισθήματα και μαθαίνουν να διαχειρίζονται το φόβο τους και να λύνουν τα προβλήματα που θα τους παρουσιαστούν με τόλμη και θάρρος.

5] Διαβάζουν οι Έλληνες γονείς παραμύθια στα παιδιά τους;

Αν και οι σημερινοί γονείς είναι πολυάσχολοι, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της οικονομικής ανάγκης να εργάζονται, πιστεύω πως προσπαθούν και διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους, γιατί κατανοούν τα οφέλη.

6] Με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέγουν οι γονείς τα βιβλία- παραμύθια;

Σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού, την ψυχοσύνθεσή του, τους ήρωες που αγαπά περισσότερο, ενώ ακόμη παίζει ρόλο το θέμα και η όμορφη εικονογράφηση.

7] Εικονογράφηση: Έχοντας ασχοληθεί με την αγιογραφία και με τις σχετικές διακρίσεις, θα σκεφτόσασταν να ασχοληθείτε με την εικονογράφηση των επόμενων παραμυθιών σας;

Είναι κάτι που αγαπώ. Έχω ήδη εικονογραφήσει κάποια παραμύθια γιατί όταν γράφεις και ζωγραφίζεις θέλεις να βάλεις και την δική σου πινελιά. Στις διακοπές της νεροσταγόνας είχα την ιδέα τα πόδια της σταγόνας Υδωρένιας να είναι ένα ουράνιο τόξο. Η εικονογράφος Κων|να Καλύβα το απέδωσε τέλεια και συμπλήρωσε και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές.

8] Κλασικό ή Σύγχρονο παραμύθι; Ποιο πιστεύεται πως είναι εκείνο που χρειάζονται τα παιδιά σήμερα;

Και τα δύο. Κλασικά και διαχρονικά παραμύθια, αλλά και σύγχρονα, αρκεί τα μηνύματα που θα πάρουμε να αγγίζουν την ψυχή και το μυαλό των παιδιών.

9] Πότε θα είναι η παρουσίαση της Νεροσταγόνας;

Η Υδωρένια η νεροσταγόνα, θα ξεκινήσει τις διακοπές της, στις 21 Νοέμβρη στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν τον κύκλο του νερού, αλλά και ένα κύκλο συναισθημάτων. Στο ταξίδι μαζί της, θα απολαύσουν τις ομορφιές της γης, αλλά και τους κινδύνους από την αμέλεια των ανθρώπων.

10] Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Να συστήσω σε όσα περισσότερα παιδιά και σχολεία την νεροσταγόνα Υδωρένια, για να μάθουν πως το νερό είναι πολύτιμο για την ζωή και την φύση, δεν σπαταλάμε ούτε μία σταγόνα του και δεν το κάνουμε να θυμώσει κλείνοντάς του το δρόμο του στα ποτάμια, γιατί η ορμή του είναι επικίνδυνη. Επίσης ετοιμάζω το επόμενο παραμύθι μου με εξίσου δυνατό θέμα και πρωταγωνιστές και ελπίζω έχει την ίδια τύχη και αποδοχή.

Ευχαριστώ θερμά Μάουρα.

Διαφήμιση
Previous articleΒιβλιοπαρουσίαση: «Πρέπει να σώσουμε τον Χάρη»
Next articleΣυνέντευξη με την Βάσω Κανιώτη: «Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου ανάμεσα από χαρτιά και μολύβια, σαν να γεννήθηκα μέσα σε αυτά»
Η Μάουρα Ρομπέσκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε το Οικονομικό Λύκειο και για χρόνια δούλεψε σε λογιστήριο, μέχρι που την κέρδισε η γραφή. Από μικρή έφτιαχνε ιστορίες στο μυαλό της. Πέρασαν όμως αρκετά χρόνια για να αποφασίσει να αρχίσει να τις καταγράφει. Διάβαζε όμως πολύ. Τελείωσε το Οικονομικό λύκειο και για χρόνια δούλεψε σε λογιστήριο. Υπήρχε πάντα ένα βιβλίο στο πλάι της, όπου και αν πήγαινε, μέχρι να συμπληρωθεί με ένα laptop. Στα είκοσι τρία της χρόνια είχε τέσσερα παιδιά, έτσι έγινε γιαγιά νωρίς και έχει ήδη πέντε εγγόνια, που μεγαλώνει. Για χάρη τους έγραψε τα πρώτα παραμύθια. Παρόλο ότι ολοκλήρωνε το ένα βιβλίο πίσω από το άλλο, αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής πριν προσπαθήσει να εκδώσει κάποιο. Στο Harmony and Creativity με τον Δημήτρη Μπογιατζή Στο Μαύρο κουτί της Αφήγησης με τον συγγραφέα Φώτη Δούσο Στο Tales off the Weird, γραφή φαντασίας. Στο Harmony and Creativity, γραφή παραμυθιού και παιδική λογοτεχνία, με την Αννα Αθανασιάδου. Στο Tabula Rasa, γραφή παραμυθιού με την Αντιγόνη Πόμμερ και Σκοτεινή Τέχνη με την Μαίρη Σβαρνιά Χαρτογράφηση φανταστικών κόσμων, με τον Χρήστο Κούτσιανο. Και μάλλον ο κατάλογος θα μεγαλώσει με τον χρόνο καθώς η δίψα για μάθηση δεν τελειώνει. Το παραμύθι ‘Ο Παλιός Χαρταετός’, από τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα, είναι το πρώτο που έχει εκδοθεί και πλέον είναι μεταφρασμένο και στα Αγγλικά από εκδόσεις Bookguru. Επίσης ένα μυθιστόρημα ενηλίκων με τίτλο ‘Θανάσιμο Παιχνίδι’ από εκδόσεις Bookguru. Σε πολύ λίγο χρόνο θα κυκλοφορήσει και μια συλλογή διηγημάτων με ιστορίες τρόμου από τις ίδιες εκδόσεις. Ένα συλλογικό των εκδόσεων Συμπαντικές διαδρομές ‘Lockdown’ με το διήγημα ‘Ο εχθρός μου’. 2 Ένα συλλογικό από Πηγή παιδείας ‘Διηγηματικές Αναζητήσεις’ με το διήγημα ‘Ο καθρέφτης’. Τα διηγήματά, ‘Το σημάδι’, ‘Έτος 2037’, ‘Οι γειτόνισσες’ και ‘Πόσο κοστίζουν τα λάθη’, έχουν δημοσιευτεί από το ηλεκτρονικό περιοδικό Staxtes. Όπως και συμμετέχει σε συλλογικά e-books των Tales off the mind project, Σκότος ανά τους αιώνες, με το ‘Η Εκδίκηση’, Create your universe με το ‘Η Επίκληση’ και Χριστουγεννιάτικο σφηνάκι με το ‘Η Φάτνη’, Εγκλωβισμένοι στον χρόνο Now, με το ‘Θυμήσου’. Σε συλλογικό E-book της ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.Κ. 13 Συλλογή διηγημάτων τρόμου και σκοτεινής φαντασίας με το ‘Ζωώδη ένστικτα’. Δεν γράφει με ένα τσούρμο γάτες να τριγυρνούν [αν και τις αγαπά πολύ], αλλά με κάνα δυο μικρά αγκαλιά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here